Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatzászló a Dél-Dunántúl területvédelmi ezredének

A zászló az egység lelke, a megtestesült eskü

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2023. augusztus 19. 8:54

Csapatzászlót adományoztak az MH 5. Területvédelmi Ezred számára az alakulat parancsnokságának városában, Kaposváron, a Hősök templomában augusztus 18-án.

A csapatzászló átadó ünnepségen Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese elmondta: a csapatzászló kifejezi az összetartozást, az alakulat iránti hűséget, a haza védelme iránti elkötelezettséget. „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében évek óta egy 21. századi haderőn dolgozunk annak érdekében, hogy a Magyar Honvédséget a régió meghatározott haderejévé tegyük, mind technikai felszereltségében és szervezetében, mind pedig a katonák egyéni felkészültségében” – fogalmazott a vezérőrnagy.

Hozzátette: a beszerzett high-tech eszközök kizárólag kiképzett, felkészített és elhivatott hivatásos, szerződéses, valamint tartalékos katonákkal és honvédelmi alkalmazottakkal együtt tudják csak biztosítani az ország védelmét.

„A csapatzászló olyan értéket hordoz, amely egyrészt emlékezteti a közösségünket arra, hogy csak együtt lehetünk eredményesek, másrészt kötelez minket arra, hogy a katonai eskünkben vállaltaknak megfelelő elhivatottsággal, fáradtságot és akadályt nem ismerve szolgáljuk hazánkat” – hangsúlyozta Takács Attila vezérőrnagy.

A Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese beszéde végén felszólította az állományt, hogy legyenek a csapatzászlóra büszkék és egyben méltóak is, mert e jelkép nem csak az összetartozást szimbolizálja, hanem mindenki számára előírja a kötelezettségeiket is.

MH 5. Területvédelmi Ezred Parancsnokság csapatzászló adományozás KLAC7614

A csapatzászlót – melyet Magyarország köztársasági elnökének nevében, dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója adott át – Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Horváth József alezredes, kiemelt katolikus tábori lelkész áldotta meg és szentelte fel.

A zászló szegelése és meglengetése után Kovács Gyula György ezredes, a Somogy, Zala és Baranya vármegyéket lefedő MH 5. Területvédelmi Ezred parancsnoka mondott ünnepi beszédet. „A csapatzászló a becsület, dicsőség, bajtársiasság és a hazához való hűség katonai hagyományokban gyökerező jelképe, mely a történelmi múlt emlékei előtt tisztelegve kifejezi egy közösség összetartozását, és meghatározó szimbóluma honvédségünknek. A zászló az egység lelke, a megtestesült eskü” – hangsúlyozta. Hozzátette: a területvédelem az ahhoz szorosan kapcsolódó tartalékos rendszer a honvédelmi felkészítés, a hazafias és honvédelmi nevelés fontos alappillérei az új haderőnek.

„Mi ezen örömmel, elkötelezetten és hiszem, hogy sikerrel munkálkodunk! A zászló egy olyan ereklye, ami a napi feladatokban plusz erőt fog adni, és kitartása, állhatatosságra fog ösztönözni. Tiszteljük, szeretjük, megőrizzük és óvjuk!” – ígérte meg Kovács Gyula György ezredes.

Kaposvár mindig is büszkén viselte katonaváros titulusát, amely 1859 óta, 164 éve, a Császári és Királyi 44. Albrecht Főherceg Gyalogezred városba költözésétől illeti Somogy vármegyeszékhelyét. A mai napon is az említett híres ezrednek viseli a hadrendi számát az itt települő 44. Adorján József Területvédelmi Zászlóalj. A kaposvári ezredhez 1914-ben érkezett Bauer Gyula ezredes, egykori harctéri parancsnokuk messzi földre vitte a katonaváros hírnevét az ő híres bakáival.