Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Fontos, hogy megerősítsük Istenbe vetett bizalmunkat!”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: archív |  2023. augusztus 19. 8:00

Huszonhetedik alkalommal rendezi meg a HM Katolikus Tábori Püspökség a Nemzeti Katonai Zarándoklatát és Családi napját, a Somogy vármegyei Andocsban, a Nagyboldogasszony Bazilikánál szeptember 16-án, szombaton.

631c8a84cea80134026205

A HM Katolikus Tábori Püspökségnek minden évben több kiemelt eseménye és programja van, mint például a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat vagy a Nemzeti Katonai Zarándoklat és Családi nap.

„A szeptemberi nemzeti zarándoklatunkat eddig nagyjából mindig egy helyen tartottuk, 1994-től Búcsúszentlászlón, majd Budakeszi-Makkosmárián, illetve a legutóbbi években Budapest-Máriaremetén. A Nemzeti Katonai Zarándoklat alkalmat ad arra, hogy megismerjük hazánk számos kegyhelyét és kegytemplomát, így távlati célként az fogalmazódott meg, hogy bejárhatjuk Magyarország összes zarándokhelyét” – fogalmazott dr. Alácsi Ervin János alezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke. Tavaly a zarándoklat a Gödöllő-Máriabesnyőn található Nagyboldogasszony Bazilikánál volt, idén pedig a Somogy vármegyei Andocs községben lesz.

647a34b804bb5467600451

Bár a helyszín más, a zarándoklat célkitűzése nem változik: megerősíteni hitünket, Istenbe vetett bizalmunkat.

„Lehetőséget szeretnénk nyújtani a katonacsaládoknak, hogy e vallási élményt átélve rendezzék életüket. Fontos, hogy családilag, vagy bajtársi közösségben, de közösen gyakoroljuk a hitünket” – hangsúlyozta az alezredes. A hagyományokhoz híven idén is szeptember 16-án, a kora reggeli órákban 8–10 kilométeres fakultatív gyalogmenettel kezdődik a zarándoklat, amelyet most Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője vezet majd. Ezt követően a kegytemplomnál ünnepi szentmise lesz. Az esemény még szervezés alatt áll, de idén is számtalan, színes program fogja várni a katonákat, kormánytisztviselőket, közalkalmazottakat és családtagjaikat.

A zarándoklatra szeptember 11-ig lehet jelentkezni a www.ktp.hu oldalon megadott e-mail címen keresztül.