Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Császári sorgyalogos az ünnepi állománygyűlésen

Szöveg: Hársfalvi József mérnök őrnagy |  2012. március 16. 7:16

Az MH Béketámogató Kiképző Központban rendhagyó ünnepi állománygyűléssel emlékeztek meg nemzeti ünnepünkről, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 164. évfordulójáról.

1595932832
Peszeki Tamás őrnagy, az MH BTKK megbízott törzsfőnökének köszöntő szavai után Ladnai Bálint őrmester, a „Szolnok" Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány tagja – a kiképző központ rajparancsnok-helyettese –  a 39. császári-királyi Don Miquel sorgyalogezred korhű, 1835 mintájú sorgyalogos-egyenruhájában idézte fel a történelmi eseményeket.

Az őrmester felelevenítette hogy a szabadságharc során elöltöltős, úgynevezett nem huzagolt csövű puskákat használtak, mégpedig a napóleoni háborúk elavult kovás modelljeitől kezdve az akkor korszerűnek számító gyutacsos fegyverekig, valamint a civilektől begyűjtött igen változatos minőségű és típusú flintákig bezárólag.

A ruházatról elmondta: a régi császári-királyi alakulatok hagyományos fehér frakkjaikat hordták, úgy próbáltak különbözni az ellenségtől, hogy fehér keresztszíjaikat bekenték feketére. A volt nemzetőrök pedig még kék atillájukban „pompáztak". A korabeli dokumentumok szerint a ruhaanyaghiányra a megoldás egy igen jelentős mennyiségű kávébarna posztó lefoglalása volt, amelyet eredetileg a császári tüzérségnek szántak: ebből született meg a kávébarna honvédatilla vörös zsinórzattal, kék nadrággal.

Előadása végén rávilágított arra is, hogy e tarka képet mutató, igen vegyesen, sőt rosszul felfegyverzett fiatal hadsereg túltette magát a nehézségeken, meg tudta leckéztetni a császári-királyi haderőt, és dacolva a többszörös túlerővel, bátran a cári intervenció elé állva tette azt, amit a neve is jelentett: védte a hont.

Az ünnepség végén Apáti Zoltán alezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka elmondta: tervei szerint a jövőben is bevonják a hagyományőrzőket a nemzeti ünnepekről való méltó megemlékezésekbe.

1595932833

 Fotó: A szerző felvételei