Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csatlakozz a megújuló tüzérséghez!

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Horváth Sztaniszláv és Kertész László archív felvételei |  2024. január 22. 8:57

„2024-ben is embert várunk a vasra!” – indította az újévet közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség rendkívüli ajánlatára a február 12-ei bevonulásig lehet jelentkezni: a PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelői bruttó 737 ezer forint kezdő illetményért csatlakozhatnak a haderő kötelékébe.

01_PzH

Tavaly mintegy négyezer fő lépett be a Magyar Honvédség kötelékébe, 2024-ben pedig folytatódik a toborzás. Továbbra is lehet például jelentkezni a megújuló tüzérség soraiba, ahol a közelmúltban hadrendbe állított Panzerhaubitze 2000 (PzH) típusú önjáró lövegek használatára készítik fel az érdeklődőket.

A haditechnikai eszköz kezelésére jelentkező érdeklődök február 12-én vonulnak be a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályhoz. A beosztásokra jelentkezni gyorsan és egyszerűen lehet az Irány a sereg weboldalon. Olyan bátor és kitartó embereket várnak, akik elhivatottak a haza védelmében és a legmodernebb eszközökkel felszerelt high-tech hadseregben képzelik el a jövőjüket.

04_PzH (2)

A jelentkezéssel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az érdeklődőnek néhány feltételnek meg kell felelniük. Ilyen a betöltött 18. életév, a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet, a bejelentett magyarországi lakóhely (vagy tartózkodási hely), a legalább alapfokú iskolai végzettség.

A szerződéses katonák számára kiszámítható életpályát, tervezhető családos jövőt, fix és versenyképes jövedelmet, valamint továbbtanulási és fejlődési lehetőségeket kínálnak. A tüzérosztályhoz kerülő katonák a bruttó 737 ezer forintos illetmény mellett havi 12 ezer forint SZÉP-kártyás cafeteria-juttatást kapnak, illetve utazási költségtérítés is megilleti őket. Mindezek mellett ingyenes laktanyai elhelyezést vagy lakhatási hozzájárulást is igényelhetnek.

03_ujarculat_1200x628px_V03-csoport

Néhány érdekesség a kiképzésről. A pilot programra bekerültek a nyolchetes alapkiképzést már kiemelt illetményért kezdhetik meg Tatán. A felkészítés során elért eredmények, illetve a képességek alapján az újoncokat tényleges katonai szolgálatuk során tüzér bemérő, PzH 2000 irányzó, PzH 2000 kezelő, PzH 2000 vezető, vontatókezelő, lőszeres, vontatóvezető vagy radarkezelő beosztásba sorolják.

Szintén fontos tudni azt, hogy az alapkiképzés bentlakásos, ami azt jelenti, hogy a jelentkezők csak hétvégére utazhatnak haza. Az alapkiképzésre bevonulók három évre szóló szerződéses szolgálati jogviszonyt kötnek a Magyar Honvédséggel. Ennek leteltével a szerződés meghosszabbítható – akár a nyugdíjkorhatárig is.

05_PzH

A mostanra szükségszerűvé vált, illetve hazánk NATO vállalását teljesítő fejlesztések fontosságát Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter többször is hangsúlyozta. „A magyar tüzérképesség, mint olyan, teljesen leépült, holott az orosz-ukrán háború tapasztalata szerint a harcterek meghatározó ereje a tüzérség. Feltétlenül szükséges volt, hogy ezt a képességet megújítsuk a magyar haderőben. Ennek eszköztárát jelentik a PzH 2000-es, rendkívül modern, német gyártmányú, önjáró lövegek, amelyek megfelelő használatához keresünk fiatalokat” – mondta a tárcavezető tavaly novemberben, a bakonykúti lőtéren, a Panzerhaubitze 2000-esek rendszerbe állító éleslövészeti foglalkozását követő sajtótájékoztatón.

A modernizáció révén a világ egyik legfejlettebb haditechnikai eszközével bővült a Magyar Honvédség eszközparkja. Az 55 tonnás, 8 méter hosszú, 155 milliméteres űrméretű lövegcsövű PzH harcjárművek kivételes biztonsággal céloznak, akár 56 kilométerre is ellőnek pontosan. A jármű elsődleges fegyverének tekinthető tarackágyú élettartama 2000 lövésre tehető. Emellett két búvónyílás és ezekre szerelhető ködgránátvetők, illetve 7,6 milliméteres légi és földi célpontok ellen egyaránt használható géppuska tartozik a jármű kialakításához.

02_PzH

A jelentkezéssel és a bevonulással kapcsolatos további információk megtalálhatóak az Irány a sereg oldalon.

Kapcsolódó cikkek