Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cseh győzelem a Kincsem Díjon

Szöveg: MTI / Sin Bettina | Fotó: Kormány Gábor |  2024. szeptember 8. 18:45

A cseh Gasparini nevű ló nyerte meg vasárnap a Kincsem Parkban rendezett Kincsem Díjért kiírt galoppversenyt, melyen az összdíjazás 22 millió forint volt. A nemzetközi agár- és lóversenyhétvége legfontosabb futamának díját Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adta át a győztes lónak és tulajdonosának.

2024.09.08_Budapest_Kincsem Díj_KG_7

A klasszikus, 2400 méteres viadalon – melyben nem volt magyar tenyésztésű ló – hat ló és zsokéja állt rajthoz, és előzetesen a szintén cseh Rex of Thunder számított komoly favoritnak. A verseny lassú tempóban kezdődött, a táv egyharmadáig békés tempóban galoppoztak egymás mögött a lovak, majd fokozatosan lett egyre nagyobb a tempó.

2024.09.08_Budapest_Kincsem Díj_KG_1

A Nemzetközi Kincsem Díj nap főversenyén a hat ló nagyon közel volt egymáshoz a célegyenesre fordulva, melyben sokáig úgy tűnt, hogy Alberto Sanna lovagolta St. Pantaleon érhet be elsőként, ám kevéssel a cél előtt befogta Gasparini – nyergében Jirí Palíkkal –, és megnyerte a viadalt. A ló tulajdonosa, Jan Demele a győzelmi kupát Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől vette át.

A favorit Rex of Thunder a harmadik helyen ért be.

2024.09.08_Budapest_Kincsem Díj_KG_5

Az esemény alkalmából Magyarország minden idők legeredményesebb ügető hajtóidomárja, Fazekas Imre a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vette át a honvédelmi minisztertől, amelyet az ügetősport sikeressége és népszerűsítése érdekében végzett példaadó tevékenységével érdemelt ki.

A futam előtti parádén az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái tartottak bemutatót. A napot pedig a Nemzeti Lovas Színház akcióban gazdag kaszkadőrbemutatója zárta, Pintér Tibor színművész vezetésével.