Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Csillag” az EU Harccsoportnak

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. április 25. 11:04

A „Csillag” nevű harcálláspontról irányítja az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt alegysége az MH EU Harccsoport (MH EU HCS) zárógyakorlatát. A hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison egy munkanap alatt húzták fel és álcázták a törzstámogató század katonái a speciális elemekből álló vezetési pontot.

Bakk József, a törzstámogató század törzsszakaszának parancsnoka elmondta: a speciális kialakítású, URAL típusú járművek saját munkasátorral és felszereléssel rendelkeznek. Ahhoz, hogy az elemek jól illeszthetőek legyenek, a négy gépkocsinak a centiméterre pontosan meghatározott helyeket kell elfoglalnia. A sátrakat építő katonák részéről is fontos a pontos munkavégzés és a nagyfokú kreativitás, hiszen csak a megfelelően összeállított szerkezet alkalmas arra, hogy a harcálláspont feladatait el tudja látni és biztonságos legyen a benne dolgozók számára.

A vezetési pont rendeltetése: a feltételek megteremtése a harctevékenység megtervezéséhez, megszervezéséhez és vezetéséhez tábori körülmények között, évszaktól és napszaktól függetlenül. A harcállásponthoz ellenőrző-áteresztő pont is tartozik, a munkaképes állapotot pedig akkor érte el, amikor az álcázás és a védelem kialakítása is megtörtént.

A dandártörzs innen irányítja és felügyeli az MH EU HCS „Bátor Hajdú"  elnevezésű zárógyakorlatát.