Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökken a határvédelmi feladatokban részt vevő katonák száma

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív illusztráció |  2021. július 14. 13:20

A magyar állampolgárok minden körülmények között számíthatnak a Magyar Honvédség katonáira, ezt bizonyítják az általuk mintegy másfél évben végzett feladatok is. Honvédeink több területen segítették és jelenleg is segítik a járvány elleni védekezést.

Határ (6)

A javuló járványügyi adatok lehetővé teszik, hogy a megszokott életünkhöz való visszatérés mellett fokozatosan a katonák is visszatérjenek az alaprendeltetésükből, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programból adódó feladataikhoz.

A június végén már befejeződött feladatokban részt vevők után, július elsejével a kórházparancsnoki feladatokat és az egészségügyi intézmények támogatását ellátó katonák is visszatértek eredeti szolgálati helyükre. Őket július 5-én követték azok, akik a fertőtlenítési feladatokban vállaltak szerepet, de amennyiben szükséges, ezt a feladatot csökkentett létszámmal – 35 fő bevonásával - továbbra is végzi a honvédség erre kijelölt állománya.

Július 15-ei hatállyal a rendőrséggel közös határvédelmi feladatokban részt vevő állományból is jelentős erő fejezi be szolgálatát. A feladatba bevont erők létszámának csökkentése, ütemezett kivonása után, a továbbiakban a kiszolgáló állománnyal együtt mintegy 500 honvéd segíti majd a határvédelmi feladatok ellátásában a rendőrség munkáját.

A rendőrségnek ezúton köszönjük - a feladatból kivont állomány nevében is - a közös szolgálatot, míg a határvédelmi feladatot továbbra is ellátó katonák és rendőrök ezután is együtt szolgálják a magyar emberek biztonságát.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye