Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcsmagasság

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. április 6. 12:24

Akik a múlt évi, nagyszerűen sikerült kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató után egy héttel is annak látványosságairól beszéltek, még nem tudták, hogy ez volt a tavalyi év legjobb európai repülőnapja. A szervezőknek is csak az utolsó két órában célozgattak erre az illetékesek, ők pedig az utolsó percig izgulhattak…

Mindenestre a hajrában sem történt semmi rendkívüli, így azután Kecskemétre került a híres és ritkán odaítélt Paul Bowen Trophy. Az Európai Repülőnapok Tanácsának (European Airshow Council) díját Brüsszelben vette át a magyar küldöttség. Vida Károly nyugállományú ezredes, a repülőnap főszervezője elmondta: Közép-Kelet- Európában Magyarország elsőként kapta meg ezt az elismerést – amivel egyébként nemcsak a tavalyi repülőnapot, hanem az elmúlt évtized kimagasló munkáját is díjazták. Hogy megértsük, miért is tartja mindenki nagy becsben ezt a trófeát, elég annyit leírni: az Európai Repülőnapok Tanácsa húszéves fennállása alatt eddig mindössze négyszer ítélte oda ezt az elismerést. Nem csoda. A legjobb, legbiztonságosabb és leginkább családbarát díj elnyerésének feltételei nagyon szigorúak: a rendezvényen a lehető legkisebb probléma sem merülhet fel, és ez nem csupán a repülésre vonatkozik, hanem a látogatók és a repülőnapra érkezett – úgymond – repülős delegációk igényeinek kielégítésére is.

– Biztonság, biztonság és biztonság minden területen. Ha teszem azt egy vendég – mondjuk – valamilyen úton-módon elesik, és az esés következtében eltörik a kisujja, akkor az a rendezvény már eleve nem kaphatja meg a díjat – mondta Vida Károly.

A döntés értékelése során az illetékesek kiemelték többek között azt, hogy a kecskeméti repülőnapon lényegesen több repülőbemutatót láthatott a publikum, mint más rendezvényeken. A szakemberek szerint a legmagasabb fokú biztonsági előírások betartása mellett az is Kecskemét felé billentette a mérleg nyelvét, hogy az elmúlt nyolc év alatt a vendégek számára a repülőnapon való részvétel nem lett költségesebb.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 8-án megjelenő számában!)