Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcsragadozók

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. január 9. 13:28

2023 decemberében megérkeztek a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz a Leopard 2A7HU típusú nehéz harckocsik első példányai. A korszerű haditechnikai eszközből hazánk összesen 44 darabot vásárolt, és a teljes flottát – amely magában foglal öt Wisent 2 műszaki mentő járművet, illetve három Leguan 2 hídvetőt is – 2028-ra kapja meg a Magyar Honvédség.

MH202401_borito

A világ egyik legsikeresebb harckocsicsaládjaként számon tartott Leopard története egészen az 1950-es évekig vezethető vissza. A második világháborúból vesztesként kikerült, majd kettéosztott Németország nyugati felének (amelyet Német Szövetségi Köztársaságként ismerhettünk) frissen felállított hadseregét amerikai M47 és M48 Patton közepes harckocsikkal szerelték fel. Ezek a hidegháborús versenyben hamar elavultak, s helyükre a komoly referenciamunkákkal rendelkező hazai cégek bevonásával kívántak terveztetni és gyártani a nyugat-európai hadszíntérre alkalmas, és a szovjet lánctalpasokkal szemben is kellő elrettentő erőt jelentő „szabvány harckocsit” (Standard-Panzer).

A versenyből a Leopard 1 jelzést kapott páncélos került ki győztesen, amelyből 1963 júliusában 1500 darabot vásárolt a német hadsereg (Bundeswehr). A 40 tonnás, 105 milliméter űrméretű ágyúval felszerelt konstrukció roppant sikeresnek bizonyult, s a folyamatos fejlesztéseknek is köszönhetően a különböző változatait széles körben exportálták – Dél-Amerikától Kanadán át Ausztráliáig.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 12-én, pénteken megjelenő számában!