Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúszik az F-16-osok érkezése a Holloman légibázisra

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 1. 14:36

David Krumm ezredes, a Holloman légibázis 49. ezredének parancsnoka bejelentette, hogy a tervezettnél 18 hónappal később kapják meg F-16-osaikat. A bázis jelenleg az F-22-es típust repüli, azonban ezek a gépek a jövőben más egységekhez kerülnek, helyükre érkeznek a Falconok az arizonai Luke légibázisról, melyekkel az ezred kiképző feladatokat lát majd el. A mostani állás szerint 2013 első felében kezdődhet meg a típusváltás az első gépek érkezésével, melyekkel együtt 450 katona is érkezik a bázisra.

Krumm ezredes elmondta azt is, hogy az F-16-osok csúszása ellenére a Raptorok a tervezett időben távoznak. A 8. Vadászrepülő Század idén nyáron megszűnik, az egység gépei pedig elhagyják a repteret, amint megszűnik a május óta tartó felszállási tilalmuk. A gépek ugyanis már egy ideje a földön vesztegelnek, mivel eddig nem találtak megoldást a típus oxigénellátó berendezésének hibájára. A 7. Vadászrepülő Század 2013. január környékén hagyja majd el a bázist, ez a folyamat körülbelül 2-6 hónapot vesz majd igénybe.

A parancsnok szerint szükség van erre a csúszásra, mivel a bázison még nem fejeződtek be a tervezett építkezések és bővítések, márpedig a tervek szerint 450 emberrel bővül a bázis állományra, nekik pedig lakni és dolgozni kell valahol. Ezalatt a 18 hónap alatt lesz idő befejezni a munkálatokat, melyek a reptér egyik gurulóútját és két épületét érintik, és összesen 18 millió dollárba kerülnek. A második század F-16-os érkezése is késik, így ők 2014-ben kezdhetik majd meg a repülést a bázison.