Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cyber Coalition 2022

Szöveg: Darabos Viktória hadnagy | Fotó: MH KIMK |  2022. december 9. 14:00

November végén, december elején zajlott le a világ egyik legnagyobb kibergyakorlata, a „Cyber Coalition 2022”, amely a NATO kiemelt éves kollektív kibervédelmi gyakorlata. A gyakorlaton a 26 NATO-szövetséges országból, valamint a meghívott Finnországból, Svédországból, Grúziából, Írországból, Japánból, Svájcból és az EU Katonai törzséből, több mint 1000 kibervédelmi szakember vett részt.

1_3324

A gyakorlaton a Magyar Honvédség több alakulata, civil szakértők, a Magyar Honvédség Kiber- és Műveleti Központ kiberműveleti, jogi és kommunikációs szakemberei mellett a rendvédelmi társszervek szakértői is részt vettek, a honvédelmi ágazat kibervédelméért felelős szervezeteivel együttműködve. „A legjobb része ennek a gyakorlatnak [...] az, hogy ez egy együttműködő és kooperatív környezet, és nem verseny" - mondta Charles Elliott a „Cyber Coalition 2022” gyakorlat vezetője, az Egyesült Államok haditengerészetének tagja.

cyber-coalition-logo-320x240

A gyakorlat magyar résztvevőit meglátogatta, dr. Kovács László dandártábornok, az MH Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka, Balogh Péter ezredes, az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ (KIMK) parancsnoka, valamint Bodnár András alezredes a KIMK törzsfőnöke és Zadravecz Sándor a KIMK vezénylőzászlósa. A katonai vezetők részére a Honvédelmi Ágazat Kibertér Műveleti Központ részéről Mucsi István ezredes, a gyakorlat hazai szervezéséért felelős osztály vezetője és dr. Tóth András a gyakorlat végrehajtásáért felelős helyi vezetője (local tréner) adott tájékoztatást.

Az egy héten keresztül zajló gyakorlat nagyon komplex tevékenység volt, amely kiterjedt a kibervédelem, a kommunikációs és a jogi szakterületekre is.

Ezen a gyakorlaton, amelyen a NATO és a nemzeti hálózatok védelmében, NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnoksága teszteli és képezi ki a szövetség kiberműveleti szakembereit, a magyarok, bár ez nem volt verseny, a sikeresen megoldott feladatok és elhárított problémák statisztikája alapján „dobogós” helyen végeztek. Több feladat végrehajtásában pedig az első helyen.