Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dániának nem kellenek a Global Hawk robotrepülők

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 25. 6:44

A dán kormány bejelentette, hogy kiszállnak a páneurópai AGS (Alliance Ground Surveillance) programból, melynek értelmében 15 NATO tagország fejlesztené felderítő képességét. Az 1,7 milliárd dolláros programból Dánia 90 millió dollárral vette volna ki a részét, a tervek szerint nyolcat vásároltak volna a Northrop Grumman Global Hawk robotrepülőgépéből.

A NATO ugyanakkor jogosan tart attól, hogy a globális gazdasági válság hatása további országok visszalépését is eredményezheti, mely a programban továbbra is részt vevő nemzetek számára jelentős pluszköltséget jelenthet. Dánia védelmi költségvetését a 2010-2014-es időszakra 500 millió dollárral csökkentették, ennek esett áldozatul az AGS programban való szereplés is.

A dánok ugyanakkor korábban már azt is bejelentették, hogy az F-35-ös harci gépből sem vásárolnak a repülőgép árának drasztikus és folyamatos növekedése miatt, a védelmi minisztérium most helyette az F/A-18E/F Super Hornet vásárlásának lehetőségét vizsgálja. Az AGS program tagjai: Bulgária, Kanada, Csehország, Észtország, Németország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Norvégia, Románia, Szlovákia, Szlovénia és az Egyesült Államok.