Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea megkezdte lőgyakorlatát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 20. 8:17

Az észak-koreai fenyegetések ellenére a dél-koreai hadsereg megkezdte tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő szigeten hétfőn, helyi idő szerint délután két órakor – közölte a szöuli védelmi miniszter.

Dél-Korea legutóbb november végén tartott itt hadgyakorlatot. Akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő Jonpjong szigetet, és a támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt.

Észak-Korea ezúttal is megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha a gyakorlatot megtartják. Dél-koreai vadászgépek emelkedtek a levegőbe, hogy ettől eltántorítsák Észak-Koreát.

Óvóhelyre parancsolták hétfő reggel annak a dél-koreai szigetnek, Jonpjongnak a lakosait, amelyen lőgyakorlatot tart a dél-koreai hadsereg, illetve óvóhelyre kellett mennie négy másik szomszédos sziget lakóinak is – jelentette egy tudósító a helyszínről.
A lakosokat, újságírókat és mindenkit, aki nem katona, hangosbeszélőkön szólították fel arra, hogy fél órán belül vonuljon óvóhelyre.

Jonpjong szigeten – amely 12 kilométerre van az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonaltól – jelenleg 280 civil tartózkodik.