Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerések a győri katonáknak

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2010. december 20. 7:48

Az elismerési ünnepségeknek köszönhetően lassan valamennyi, az októberi vörösiszap-katasztrófa elleni védekezésben és mentésben részt vett győri katona átvehette a honvédelmi miniszter által adományozott „Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jelet.

Ezúttal az ezred alakulóterén saját rendezésű ünnepi ezredsorakozón, a
katonatársaik jelenlétében köszöntöttük a vörösiszap elhárításában
tevékenykedő légvédelmi rakétásokat.  Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományából 255 katona dolgozott a vörösiszap okozta károk elhárításán. Az ezred kirendelt erői romeltakarítási, anyagszállítási feladatokat, valamint egészségügyi biztosítást láttak el. Evakuáló csoport is volt készenlétben Devecser térségében a lakosság esetleges kitelepítésére.

1595911804
A december 15-ei ünnepélyes ezredsorakozó a szokásoknak megfelelően a csapatzászló, majd az elöljáró fogadását követően a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. Majd a miniszteri határozat ismertetése után Mihócza Zoltán dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Haderőtervezési csoportfőnöke és Nagy János ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő törzs, repülő- és légvédelmi főreferense Kovács Ferenc mérnök ezredes, ezredparancsnok kíséretében átadta a „Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jeleket" az érintett állomány részére.

Matusz Márk hadnagy ismertette a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét, majd Mihócza Zoltán dandártábornok szólt

1595911805
az állományhoz. Kiemelte, a katasztrófa egy egész ország összefogását követelte, a megállításában és a következmények felszámolásában a Magyar Honvédség kiemelkedő munkát végzett, amelyben jelentős szerep jutott a győri ezred katonáinak. A vörösiszap-katasztrófa egyike volt Magyar Honvédség idei jelentős, az ország nyilvánossága által kísért feladatainak. A kiképzési feladatokon túl a tavaszi, nyár eleji árvízvédelem hatalmas erőfeszítést követelt minden alakulattól.

„A Magyar Honvédség vezetői nevében köszönöm egész éves munkájukat! A közelgő ünnepek alkalmából kívánok önöknek és családjuknak boldog karácsonyt és új reményeket hozó, sikeres újesztendőt!"– zárta beszédét Mihócza tábornok.
Majd az alakulat parancsnoka, Kovács Ferenc ezredes köszönte meg katonái egész éves munkáját, hozzáállását.
A sorakozó a Szózat hangjaival, majd a csapatzászló elvezetésével zárult.

1595911805
 

Fotó: Körmendiné Auer Éva törzsőrmester