Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea segélyt ajánlott Észak-Koreának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 31. 11:32

Dél-Korea több mint 8 millió dolláros segélyt ajánlott kedden Észak-Koreának az árvíz okozta károk felszámolására. Szöuli kormánytisztviselők szerint amennyiben Phenjan elfogadja az ajánlatot, ez lesz az első nagyobb dél-koreai segély azóta, hogy márciusban – Szöul gyanúja szerint – egy észak-koreai torpedó elsüllyesztette a dél-koreai haditengerészet egyik hajóját.

A felajánlott segély időzítése azért is figyelemre méltó, mert alig néhány órával korábban vált ismerté, hogy az Amerikai Egyesült Államok újabb szankciókat léptetett életbe Észak-Korea ellen. Washington azért döntött így, mert egyértelműen Phenjant vádolta a dél-koreai hajó elsüllyesztésével.

Az idézett kormányforrások közölték, hogy az ajánlatot a dél-koreai Vöröskereszt tette, és az élelmiszert, gyógyszereket és különböző segélyfelszerelést foglal magában.

Észak-Koreában idén júliusban és augusztusban voltak rendkívüli esőzések, amelyek – különösen az ország Kínával határos északi részein – heves áradásokat okoztak. Az árvizek következtében ezrek kényszerültek otthonaik elhagyására és nagy kiterjedésű termőföld került víz alá.

Értesülések szerint Peking is segélyt ajánlott Phenjannak az észak-koreai vezető, Kim Dzsong IL elmúlt napokban tett kínai látogatása során.