Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Delegáció a Könnyű Vegyes Zászlóaljnál

Szöveg: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta szds. |  2010. június 18. 8:00

A Magyar – Bosznia-Hercegovina együttműködési program keretében Magyarországra látogatott Bosznia-Hercegovina Haderő TRADOC és PSOTC parancsnoka és kísérete, Kenan Dautoviè ezredes, Ilija Petroviè ezredes, Tihamer Saviè alezredes.

A Szolnokra tervezett programokra dr. Murinkó Attila mk. alezredes és Vígh Tibor alezredes kísérte el a delegációt, melyet az Ittebei Kiss József Helikopter Bázison a Helyőrségparancsnok nevében Varga Csaba ezredes fogadott, majd Ruszin Romulusz ezredes, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka vette át a házigazda szerepét, hiszen a küldöttség a „Könnyű Vegyes" mindennapi kiképzéséről szeretett volna információkat kapni.

A hivatalos program a zászlóaljparancsnok jelentésével kezdődött melynek során a delegáció átfogó képet kapott az alakulat történetéről, feladatrendszeréről, képességeiről szervezeti felépítéséről, kiképzési tematikájáról és hadműveleti területen szerzett tapasztalatairól. Az előadást követően a Bosznia-Hercegovinából érkezett főtisztek statikus bemutatón tekinthették meg az alakulatra jellemző technikai eszközöket, felszereléseket, illetve a modul rendszer felhasználásával bevethető alkalmi harci kötelékek kialakításának lehetőségét a zászlóaljon belül. A vendégek a rendszeresített eszközök nagy részét ismerték, hiszen hasonló eszközökkel hajtották végre feladataikat, de elismerő módon nyilatkoztak a magyar fejlesztések integrálásáról, illetve a flexibilis elosztásban rejlő képességnövekedés megvalósításáról az alakulatnál.

1595903426
 

Ezt követően egy rövid harcászati bemutatót figyelhettek meg a vendégek, ahol a taktikai házban az épület megtisztítás két különböző metodikáját mutatta be az 1. gyorsreagálású század, parancsnokuk Leib Péter százados vezetésével.
A végrehajtott gyakorlat elismerést és elégedettséget váltott ki, mely bizonyítja a zászlóalj állományának felkészültségét, illetve a műveleti területen szerzett tapasztalatok illesztését a kiképzés-felkészítés rendszerébe, hiszen a bemutatott fogások tükrözték az Afganisztánban szerzett tapasztalatokat a PRT és az OMLT missziókban vállalt szerepvállalás eredményeként.
A delegáció távozása előtt a vendégek és a parancsnok jó hangulatú beszélgetés során osztotta meg egymással tapasztalataikat.

1595903426