Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Demilitarizált övezet Észak- és Dél-Szudán között?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 1. 8:16

A hamarosan kettéváló országrészek közötti demilitarizált övezet kialakításáról egyezett meg Észak- és Dél-Szudán vezetősége – jelentette be május 31-én, kedden az Afrikai Unió (AU). Az övezetről a felek kétoldalú tárgyalásokon egyeztek meg az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. „Az egyezmény értelmében kialakítunk egy Közös Határövezetet Észak és Dél között, amelyet demilitarizálunk, és közösen felügyelünk” – olvasható a találkozóról szóló közleményben.

Az AU információi szerint az északi és déli hatóságok egy közös testületről is megegyeztek, amelyben a két ország védelmi miniszterei, valamint katonái, hírszerzési és rendőrségi vezetői ülnek majd.

Dél-Szudán egy januári népszavazáson döntött függetlenné válásáról, s bár már csak kevesebb mint hat hét van hátra a kelet-afrikai ország kettéválásáig, sok kérdésről, például a déli olajbevételek elosztásáról és a közös határok nyomvonaláról még nem egyeztek meg a felek.

Észak-Szudán május 21-én elfoglalta a vitatott hovatartozású Abjei régiót, aminek következtében tízezrek menekültek el otthonukból összecsapásoktól tartva.

Észak- és Dél-Szudán több mint két évtizeden át polgárháborút vívott egymással, amelynek több mint 2 millió halálos áldozata volt.