Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Nemzetközi Katonai Zarándoklat

Szöveg: Forrás: B. T. (Katolikus Tábori Püspökség) |  2011. június 1. 7:49

Ötvenharmadik alkalommal rendezték meg, május 20–22. között, a franciaországi Lourdes-ban a Nemzetközi Katonai Zarándoklatot (franciául: Pèlerinage Militaire International), melyen hazánkat 90-en képviselték. A katonai zarándokcsoport Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész vezetésével 61 fővel május 18-án autóbusszal indult útnak, hogy két napos út után megérkezzen Lourdes-ba. Az első nap után a csoport Novarában töltötte az éjszakát a helyi csendőralakulat laktanyájában.

1595919622
Május 20-án érkezett meg AN–26-os katonai repülőgéppel Lourdes-ba a hivatalos delegáció: dr. Simicskó István a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Bíró László katolikus tábori püspök, Bozó Tibor dandártábornok a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke, valamint az MH Ludovika Zászlóalj 15 tagú díszelgő alegysége.

Május 20-án a Jelenés barlangja mellett a zarándokcsoport egy Magyarországról hozott nagy gyertya meggyújtásával emlékezett meg Dálnoki András és Róth Orsolya posztumusz hadnagyokról, hősi halott katonáinkról. Kegyeleti imát mondott Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész, a csoport lelki vezetője.

Ezen a napon a zarándokcsoport, a díszelgő alegység és a hivatalos delegáció – az eddigi évekhez hasonlóan – részt vett a X. Szent Piusz földalatti bazilikában megrendezett nemzetközi megnyitó ünnepségen, ahol felolvasták XVI. Benedek pápa levelét, melyet a katonákhoz írt a zarándoklat alkalmából.

1595919622
Május 21-én, a hagyományoknak megfelelően, minden ország külön nemzeti programokon vett részt, így a magyar zarándokcsoport kora délelőtt a Lourdes-i Kálvária-dombon végigjárta a keresztutat, melynek tizedik stációjánál Bozó Tibor dandártábornok emlékezett meg valamennyi hősi halott katonánkról és a műveleti területen jelenleg szolgáló bajtársakról, majd mécseseket gyújtottunk katonatársainkért.

A keresztútjárás után Bíró László tábori püspök szentmisét mutatott be a katonai tábor Kármelhegyi Boldogasszony Kápolnájában.

A szentmise után dr. Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára köszöntötte a zarándokcsoport tagjait. A délután folyamán a magyar delegáció részt vett a betegek megáldásának szertartásán, majd a Hősök emlékművénél valamennyi résztvevővel együtt katonai tiszteletadás keretében emlékeztek meg a háborúkban elesett katonákról. Az esti órákban a zarándokcsoport részt vett a gyertyás körmeneten a Rózsafűzér téren.

A zarándoklat utolsó napjának két fő eseménye volt, melyhez a magyar zarándokok is csatlakoztak. Az első a délelőtt bemutatott nemzetközi szentmise, melyet Luc Ravel francia tábori püspök vezetésével mutattak be a nemzetek tábori püspökei és lelkészei a X. Szent Piusz földalatti bazilikában. Délután került sor a búcsúünnepségre a Rózsafűzér téren. A zarándoklaton a különböző programokon és eseményeken a magyar csoportot a Magyar Honvédség Veszprémi Helyőrségi Zenekara kísérte.

A zarándokcsoport május 23-án, az esti órákban érkezett meg Budapestre.

Az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton mintegy 11 800 katona vett részt. A legtöbb zarándok Franciaországból (3420 fő) , Olaszországból (3300 fő) és Németországból (1011) fő érkezett. Ausztriából 360, Bosznia-Hercegovinából 58, Csehországból 108, Horvátországból 770, Szlovákiából 177, Szlovéniából 42, Ukrajnából 70 katona volt jelen Lourdes-ban.

XVI. Benedek pápa levele és áldása

Kedves Katonazarándokok!

1595919622
Az „Egység az Atyában és az imában" jelmondat ebben az évben is összegyűjt benneteket Lourdes-ban, a Massabielle-i barlang köré. Ezen a helyen Mária, a Szeplőtelen Fogantatás hív benneteket közös imára. Az életetek örömből és vidámságból áll, de kétségekből, szenvedésből és fájdalomból is, mint Bernadette Soubirous családjának az élete is, ahol a közös imádságnak meg volt a lényeges helye a mindennapi életben. A virrasztás, a magány és a próbatétel pillanataiban, különösen azokban a nehéz napokban, melyeket a külmisszókban élhettek át, arra hívlak titeket, hogy szemeteket fordítsátok a Szűz Anyára, Máriára. Amikor Bernadett találkozott Szűz Mária fényes arcával, mely telve volt szelídséggel és gyengédséggel, teljesen átadta magát Isten akaratának. Példája szerint Ti is kérjétek Máriát, hogy vezessen Fia, Jézus által az Atyához. Nektek mindannyiatoknak külön helye van az Atya szívében, és higgyétek el, hogy ő sosem hagyja el gyermekeit. Éljetek a világosság gyermekeiként, tanúskodva Isten mellett, aki Atya, Fiú és Szentélek. Mellette, aki az életetek és erőtök, aki legyőzte a betegséget, a szenvedést és a halált.

A Lourdes-i Boldogasszony oltalmába és Szent Bernadett közbenjárására bízva a zarándoklat minden résztvevőjét és családtagját, különösen a sérülteket és a betegeket, és a Miasszonyunk Betegápolórend munkatársait, valamint az ezekben a napokban keresztelteket és bérmáltakat, a Szentatya teljes szívből adja Apostoli Áldását.


Tarcisione Bertone bíboros,
Őszentsége államtitkára

Fotók: Ujlacky Tibor, Dúl Sándor mérnök alezredes