Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dezertált a köztársasági gárda egyik dandárja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 30. 12:31

A jemeni köztársasági gárda egy dandárja átállt a hatalom ellenzékéhez az ország egyik déli tartományában – közölte május 29-én, vasárnap egy emberjogi aktivista. A hadsereg elitalakulatai jelentős támogatói Ali Abdullah Száleh elnöknek, akinek lemondását három hónapja kitartóan követeli az ellenzék. A köztársasági gárda főparancsnoka az elnök fia.

Ez az első ismertté vált eset, hogy valamely elitegység dezertál. A hadseregnek a hatalomhoz kötődő más egységei és a vele szövetséges törzsek közül már több átállt.

A gárda 9. dandárjának dezertálását annak parancsnoka, Ibrahim al-Dzsaifi jelentette be levélben, amelyet felolvastak egy tüntető tömeg előtt vasárnap Damar tartományi székvárosban – tette hozzá az aktivista, Abdurrahmán Ahmed.

A Hasid törzsi szövetség – amelynek harcosai a múlt héten öt napon át harcot vívtak a kormányhadsereggel – már korábban felszólította a nemzeti gárdát, hogy segítsen megdönteni Száleh hatalmát.

Tizennyolc halálos áldozata van azoknak az összecsapásoknak, amelyeket az al-Kaida terrorhálózat jemeni szárnya vívott a kormányhadsereggel szombaton a déli Abján tartomány központja, Zindzsibár város elfoglalásáért – közölte vasárnap egy neve elhallgatását kérő helyi kormánytisztviselő.

Az arab-félszigeti al-Kaida (AQAP) gyakorlatilag az egész tartományt elfoglalta, annak rendőrsége megadta magát – erősítette meg. Állítása szerint ő volt az egyik utolsó állami tisztségviselő, aki elmenekült onnét Ádenba, a legnagyobb déli városba. Több száz lakos is elmenekült Zindzsibárból – mondta.

Zindzsibári lakosok a harcok után tíz további katonát találtak holtan azon a nyolcon felül, akiről már az előző nap is tudtak – tette hozzá a tisztségviselő.

Az AQAP közölte, hogy Zindzsibár lesz a „fővárosa" az általa Abján tartományban létrehozott Iszlám Emirátusnak.

A jemeni ellenzék azzal vádolta meg Száleh elnököt: „átengedte a várost fegyveres csoportoknak", mert így akarja elérni, hogy a nemzetközi közösség az ő oldalára álljon.

Címkékgyakorlatjog