Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Díjnyertes séf

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. október 16. 13:55

Károlyi Balázs törzsőrmester szakácsból lett katona, majd a kettőt ötvözve katonaszakáccsá avanzsált. 2004-ben lépett be a hadseregbe, különböző lövészbeosztásokban több missziót is megjárt, majd 2018-ban vette át a tatai dandár étkezdéjének vezetését. Idén szeptemberben csapatával részt vehetett egy nívós gasztrofesztiválon, ahol az általuk készített mangalicagulyást második helyezéssel jutalmazta a közönség.

MH202310_borito

Már tinédzser korában is felnőttként kezelték szülei, s figyelembe véve az anyagi helyzetüket, egyértelműnek tűnt, hogy a diploma megszerzésére nem igazán lesz lehetősége Károlyi Balázsnak. Így aztán a fiatalember a vendéglátás mellett döntött, ugyanakkor katonaként is szerette volna kipróbálni magát. Erre végül 2004-től nyílt módja, majd – közel másfél évtized múltán, amikor az esetenként rendkívüli igénybevétellel járó fegyveres szolgálat terheit már nehezebben bírta – egyenruhásként tért vissza eredeti szakmájához: 2018-ban átvette az akkori nevén MH 25. Klapka György Lövészdandár (ma már az MH Klapka György 1. Páncélosdandár) étkezdéjének irányítását.

Új beosztásában szolgálva idővel különböző gasztronómiai versenyeken is indulhatott. A hazai vidéki vendéglátás fellendítése érdekében tevékenykedő Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) gasztrofesztiválján első ízben tavaly vett részt csapatával. Céljuk már akkor is az volt, hogy megmutassák: a katonák nemcsak harc közben vagy a gyakorlótéren állják meg a helyüket, hanem a vendéglátásban is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 13-án, pénteken megjelent számában!