Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsizó vagy vadászpilóta?

Egy fiatalember, aki az álmai útját járja

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 16. 16:44

Sokan álmodoznak arról, hogy egy nap katonák lesznek, hiszen kötelességüknek érzik a haza védelmét. Számukra fontos a hazafias viselkedés és az egyenruha viselése. Tauber Levente céltudatosan építi a karrierjét és alig várta, hogy végre magára ölthesse a honvéd kadét egyenruhát.

1 másolat

A fiatalember az általános iskola elvégzését követően a várpalotai Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskolában kezdte el középiskolai tanulmányait. A választása nem meglepő, hiszen már gyerekkorában sokat hallgatta édesapja katonaélményeit, unokatestvére szintén a várpalotai iskola padját koptatta.

„Eredetileg maga az egyenruha vonzott, aztán a lövészet és az ejtőernyőzés. Hatalmas élmény lehet például a Bakonyban gyakorlatozni” – mondta Tauber Levente, hozzátéve: egyáltalán nem volt nehéz számára a felvételi, bár a fizikai részére – ingafutás, koordinációs gyakorlatok, négyütemű fekvőtámasz – valamennyire fel kellett készülnie. A sport is része az életének a kosárlabda mellett közelharcot tanul és gyakran airsoftozik.

„Várpalotán nagyon jó a közösség, szeretek itt lenni. Volt olyan hét, amikor a környéki dombokon gyakoroltuk a tájoló használatát, túráztunk, egyszóval kicsit belekóstoltunk a katonaéletbe” – számolt be élményeiről a fiatalember.

5

Varga Iván zászlós és Barnóczky Gábor zászlós vezetésével sajátította el az alap katonai ismereteket, illetve az alaki kiképzést is. Számára egyik tantárgy sem nehéz, hiszen mindig ezt szerette volna tanulni. A jövőbeli terve az, hogy később harckocsizó, vagy vadászpilóta lehessen, hiszen nagyon várja, hogy testközelből láthasson mondjuk Leopard harckocsit.

„De nekem már önmagában az nagy megtiszteltetés, hogy hordhatom a kadétruhát. Legutóbb egy kisfiú odajött hozzám, rám mutatott és azt mondta: „Nézd Apu, egy igazi katona!” Ez a jelenet büszkeséggel töltötte el, hiszen mindig erről álmodtam" – árulta el a várpalotai kadét.