Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Doktrinális összhangteremtés Budapesten

Megkezdődött az V. NATO Doktrínafejlesztési Tanfolyam

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. október 16. 20:00

„A doktrinális tudás és fejlődés új és hasznos ismeretanyagával gazdagodhatnak a kurzus soknemzetiségű résztvevői” – mondta dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP) parancsnoka október 16-án, Budapesten a NATO Doktrínafejlesztési Tanfolyam megnyitóján. Az MH HTP, valamint a NATO Transzformációs Parancsnokság (Allied Command Transformation – ACT) és a NATO Szabványosítási Hivatal (NATO Standardization Office – NSO) rendezvénye október 19-én zárul.

Dr. Sticz László vezérőrnagy nyitóbeszédében rávilágított az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) és a Magyar Honvédség (MH) doktrínafejlesztésének kiemelt fontosságára. Az orosz–ukrán háború, illetve az Izraelben és a Gázai-övezetben kialakult háborús helyzet jól reprezentálja, hogy a biztonsági, társadalmi és gazdasági fenyegetettség egyre erőteljesebbé válik, a dinamikusan változó biztonsági környezet, az új műveleti terek és eljárások megkövetelik a katonai szövetség gyors és rugalmas alkalmazkodását mind haditechnika, mind eljárásmódok tekintetében.

„A doktrínák és szabványok azok az eszközök, amelyek maximalizálják a koherenciát és az interoperabilitást a NATO-szövetségesek és partnerek között, így a NATO Doktrínafejlesztési Tanfolyam elsődleges célja, hogy egységes szemléletmódot nyújtson a NATO és nemzeti doktrínafelelősök és alkotók számára a műveleti eljárások kidolgozása során” – fogalmazott a vezérőrnagy.

A tábornok felidézte: az általa vezetett parancsnokság fennállásának első születésnapját ünnepelte az elmúlt hetekben, az MH Transzformációs Parancsnokság jogutódjaként egyéb, magasabb szintű parancsnokság jogállással, szentendrei székhellyel.

NATO_Doktrinafejlesztesi_Tanfolyam_megnyito_20231016_07 copy

Tom Mallinson amerikai alezredes, a NATO Szabványosítási Hivatal közös kirendeltségének vezetője válaszbeszédében köszönetet mondott az alakulatnak a komplex szervezésben nyújtott kiemelkedő munkájáért és méltatta a kurzus iránti jelentős érdeklődést.

A tanfolyam jelenleg a NATO egyetlen képzési formája, ahol doktrínafelelősöket és kidolgozókat képeznek. „A tanfolyamnak a fő célkitűzése, hogy szinkronizálják a nemzetek égisze alatt, már otthon előkészített és elkészített, folyamatban lévő doktrínákat és koncepciókat NATO, illetve szövetségi szinten és összevessék azokat a tapasztalatokat, amelyeket az adott nemzetek az otthonukban – saját tevékenységük során – megtapasztaltak. Gyakorlatilag olyan egységes irányba mutató doktrinális folyamatrendszert szeretnénk összeállítani, ami a szövetség doktrína- és koncepciófejlesztésének hatékonyságát erősíti” – közölte dr. Sticz László vezérőrnagy a megnyitót követően. A vezérőrnagy elmondta: a négynapos tanfolyamra öt NATO-tagországból, illetve tíz NATO-szervezettől huszonkét külföldi hallgató érkezett, a Magyar Honvédséget négy fő képviseli többnemzeti szervezettől és magyar katonai középszintű vezetőszervektől.

Az idei az első év, amikor a NATO Doktrínafejlesztési Tanfolyamot nem csak – a hagyományokat követve – áprilisban, hanem októberben is megrendezik.