Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Díszegyenruha a hallgatóknak

2009. június 11. 8:40

A ZMNE tervei szerint – több nyugati ország tiszti iskolájához hasonlóan – külön, csak a tiszti hallgatókra jellemző díszegyenruhát kíván bevezetni. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereivel közösen három változatban készült el az egyenruha, melyekre szavazni lehet az egyetem honlapján.

Az alábbiakban a ZMNE tanszékvezető egyetemi docensének írását olvashatják az egyenruha szükségességéről. 

Miért kell hallgatói díszegyenruha?

Azért, mert az egyenruhának ki kell fejeznie a benne megjelenő katona
és az ugyanolyan egyenruhát viselő közösség „minőségét"! Az egyenruhát
azért találták ki és rendszeresítették, hogy jelképezze a katonák
összetartozását, a közösség erejét.

Az egyes alakulatok saját megkülönböztető jelzéseket is használtak és használnak, hogy ezzel a kisebb közösség egymásra utalt tagjainak önérzetét, önbecsülését növeljék. A katonai közösség erejét, öntudatát elsősorban az a hit adja, hogy mindig, minden körülmények között számíthatnak egymásra. Ezt bizonyíthatják a felkészülés, a kiképzések és gyakorlatok során, de hogy a legnehezebb időszakban is számíthatnak egymásra; ezt csak történelmi tapasztalatokon és tudáson alapuló hagyományok bizonyíthatják. Ezért van elengedhetetlenül szükség a hagyományápolásra, a hagyományok külső megjelentetésére.

Elérendő célnak tartjuk, hogy egy „zrínyis" díszegyenruha megjelenése tiszteletet keltsen, tekintélyt parancsoljon, de természetesen elsősorban az egyenruha által képviselt és meglévő hagyományos értékek miatt.
A díszegyenruha rendszeresítésével remélhetőleg ismét folytathatjuk azt a húsz évvel ezelőtt elindult folyamatot, melynek során a magyar haderő visszakapja nemzeti arculatát. Talán bízhatunk abban, hogy véget ért az a több évszázados folyamat, amely a különböző, egymást váltó politikai és társadalmi rendszerek, kurzusok hibáit, sőt bűneit jórészt a magyar hadsereg számlájára írta, amelynek következtében, időről időre megpróbálják a hadsereget átöltöztetni, átszervezni, számára új értékeket, sőt ideológiákat szabni, „tiszta lapot" nyitva, elszakítani a hagyományitól. Ennek köszönhetően hazánkban — a nemzetközi gyakorlattól eltérően — szinte egyáltalán nincsenek csapathagyományok, helyőrségi hagyományok is csak elvétve lelhetők fel.

A nemzeti tisztképzés viszont 1872-től folyamatosan létezik, mégpedig rendszerint igen magas színvonalon. Különböző helyeken és szervezetben mindig ezen intézmény biztosított a magyar hadsereg számára tiszteket a háborúk és a békék megpróbáltatásai során. A díszegyenruhával tisztelgünk a nemzeti tisztképzésért évszázadokon keresztül küzdő magyar személyiségek, a háborúkban hősi halált halt, a magyar hadseregben mindenkor szolgált tisztek előtt, és őrizzük az általuk képviselt értékeket.
Nem új egyenruhát kívánunk rendszeresíteni, hanem egy „régit" — természetesen korszerűsítve — újra felvenni. Szerintünk ugyanis hagyományokat nem teremteni kell, hanem ápolni. Nem titkolt célunk az is, hogy a hallgatók egy olyan egyenruhát viseljenek, amelyben szinte lehetetlen másként megjelenni, mint egyenes tartással, büszkén és méltósággal. Ezt egy szinte dísztelen fehér ingben is el lehet érni, de sokkal nehezebben. A hallgatóknak egyre többet kell megjelenniük nemzetközi rendezvényeken, ebben a ruhában már méltóképpen viselhetik egyetemünket, hadseregünket.

Véleményünk alátámasztására néhány példát mutatunk be más országok tisztiiskoláinak ünnepi egyenruhájából.


Dr. Csikány Tamás alezredes
tanszékvezető egyetemi docens,
a hadtudományok kandidátusa

1595888120
1595888120
1595888120
1595888121
1595888121
1595888121
1595888121
1595888121
1595888122
1595888122