Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszai átkelés

Szöveg: Juhász László szds. |  2009. június 11. 8:54

Ezen a helyen szokatlan technikai eszközöket láthatnak a környékbeliek, akik Szentesen, a tiszai gyakorló tér körül haladnak el a héten. A nyolckerekű harcjárművek katonás rendben sorakozva várják a feladat végrehajtást. Nincs előttük akadály, gurulnak szárazon, és úsznak a vízen.

Még Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is – Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának kíséretében – megtekintette Szentesen, a vízi gyakorlótéren a BTR-80 harcjárművek vízi vezetés kiképzését.

A vezérkari főnök harcjárműben átérezte, milyen zárt térben leküzdeni a Tiszát, majd lánctalpas kétéltű járműről szemrevételezte a folyón a vízi gyakorlóteret, a le- és feljárókat.

Megjelenésük oka, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 5/62. Lövészzászlóalja harcjármű vízi vezetés kiképzést hajt végre Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj vízi gyakorlóterén. Ennek során végrehajtásra kerültek a BTR-80 harcjárművek technikai előkészítései a vízi átkeléshez, mely a járművek merítési próbájával kezdődött a folyóban. Megfelelő biztonsági feltételek és elméleti ismeretek birtokában kezdődhettek meg az átkelési feladatok a Tiszán.

A Műszaki Zászlóalj mentő csoportjának búvárai rohamcsónakban teljes készenlétben biztosították szükség esetén a személyek kimenekítését a vízből, akik ellátását a kitelepült egészségügyi személyzet hivatott elvégezni. A vontató csoport, PTSZ közepes lánctalpas úszógépkocsikkal követte a technikai eszközöket a vízen, felkészülve egy esetleges meghibásodás esetén a harcjármű szárazföldre történő vontatására.

Fotók: a szerző felvételei