Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsú a svéd támogató csoport tagjaitól

Szöveg: Fekete Róbert õrgy. |  2009. június 11. 9:04

2009. június 9-én bensőséges ünnepségen búcsúzott el a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis attól a hat svéd katonától – repülőgép-vezetőktől és műszakiaktól –, akik három éves magyarországi tartózkodás után, feladatuk befejeztével visszatérnek hazájukba, Svédországba.

Az ünnepségen a bázis vezetésén kívül jelen volt Jerker Fredholm alezredes, Svédország katonai attaséja is. Az ünnepség a megszokott mederben zajlott. A nemzeti himnuszok elhangzása után elöljárói határozatok ismertetésére került sor. Itt azonban már volt egy kis eltérés, hiszen a magyar mellett, angolul is elhangzottak a határozatok.

A svéd támogató csoport hazautazó tagjai mindannyian részesültek honvédelmi miniszteri, illetve vezérkar főnöki elismerésben.

A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere „Szövetségért" szolgálati jelet adományozott Christer Nilsson őrnagynak, a Svéd Támogató Csoport parancsnokának, valamint Ulf Axelsson őrnagynak, repülőgép-vezetőnek. A miniszter úr „Emléktárgyat" – Színes viselettörténeti kisplasztikát – adományozott Rolf Petterson és Sam Smedberg uraknak.

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Főnöke"Emléktárgyat" – Dísztőr" – adományozott Mats Carlson századosnak és Martin Lennartsson főhadnagynak.

A távozóktól a repülő-műszaki zászlóalj nevében Havasi György százados, míg a repülőgép-vezetők részéről Asztalos István őrnagy, a Puma század parancsnoka búcsúzott el, megköszönve mindazt az áldozatos munkát, segítséget, amit itt tartózkodásuk alatt a Gripen rendszerbeállítása és üzemeltetése érdekében végeztek.

A két „elköszönő szép üzenetből" nem hiányoztak, nem hiányozhattak a személyes emlékek sem, hiszen az együtt töltött évek alatt sok olyan esemény történt, amely mindkét fél számára emlékezetes volt.

A hazautazókat természetesen köszöntötte Kilián Nándor dandártábornok, a bázis parancsnoka is, aki szintén köszönetet mondott a bázison végzett tevékenységért.

Christer Nilsson őrnagy, a Svéd Támogató Csoport leköszönő parancsnoka emléktárgyat adott át a bázis-, valamint a repülő-műszaki zászlóalj parancsnokának, majd megköszönte azt a segítséget amit a beilleszkedéshez, egy új kultúra megismeréséhez kaptak. Elmondta, hogy a három év alatt jól érezték magukat Magyarországon, majd további sikereket kívánt a bázisnak.

Az ünnepség nem ért véget a hivatalos elköszönéssel, hiszen még hosszú ideig beszélgettek egymással a résztvevők.

1595888123
1595888123
1595888123
1595888124

Fotók: Tóth László tőrm.