Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“Doberdó! Tiszta Doberdó!”

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. június 23. 19:27

A fentiekben idézett mondatot Forró Pál hadnagy mondta, aki együtt ment légi harcba 1944 június 16-án, Pászty István hadnaggyal. A történelmi kutatások alapján tudjuk, hogy ezen a napon 650 bombázóból és 270 kísérő vadászrepülőgépből álló amerikai kötelék repült be a magyar légtérbe. A céljuk Bécs és Pozsony ipari célpontjainak a bombázása volt. Veszprémből 28 darab Me-109-es vadászrepülőgép emelkedett fel, hogy egyenlőtlen küzdelemben szembeszálljon az ellenséggel.

A település neve Kereki, a Balaton déli partján Szántódtól 6 kilométerre található. 2004-ig ez a kis község arról volt híres, hogy van egy téglából épült vára, amit Fehérkő várának hívnak és ez védte a Szlovéniába vezető hadi és kereskedelmi utat.

1944. június 16-án Kereki térségében csaptak össze a magyar és az amerikai repülők. A Pumások vezére, Heppes András alezredes személyesen vezette a harcba a katonáit. A magyar repülők a honi légierő „Puma" vadászrepülő ezred gépei, 28 darab Messerschmitt típusú vadászrepülőből állt. Veszprémből szálltak fel és az egyenlőtlen harc a településtől nyugati irányban 09 óra 40 perckor kezdődött és 20 percig tartott. Pászty István hadnagy Kereki felett került tűzharcba az amerikai gépekkel. Miután eltalálták a repülőgépét, katapultált, de az ejtőernyője beleakadt a zuhanó repülő farok részébe és a géppel együtt a falu melletti ligetes részbe csapódott. Ennek az ütközetnek a mérlege; Pászthy hadnaggyal együtt öt pilóta halt hősi halált.

A küzdelemben megmutatkozott, hogy igenis él még a magyar virtus, mert Lőrinc Mátyás szakaszvezető a bátor helytállásával szinte legendává vált. Egymaga kiiktatta a harcból az amerikai 71. vadászrepülő század felét azzal, hogy a támadó amerikai gépekből egyet lelőtt, kettőt olyan súlyosan eltalált, hogy kiváltak a harcból és a század másik két gépének fedezete alatt elindultak vissza az olaszországi támaszpontjukra. Ennek a századnak a tíz vadászgépéből öt nem tudta teljesíteni a feladatát, mert egy magyar pilóta azt tette, amire kiképezték, elűzte a támadókat. Az üzenet egyértelmű volt: egyetlen magyar légtérbe jogtalanul behatoló sincs biztonságban, mert a Lőrinc szakaszvezetőhöz hasonló, mindenre elszánt emberek küzdenek.

A fentiekben idézett történelmi visszaemlékezések is elhangzottak azon az ünnepségen, amelyet Kerekiben tartottak, a falu parkjában található emlékműnél. Több százan jöttek el a faluból fiatalok és idősek, civilek és katonák, de érkeztek más települések képviselői is.

1595877637
Az ünnepséget Marton Lajos polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy ezek az emberek valódi hősök voltak, mert az életük áldozták akkor, amikor az egyenlőtlen küzdelmet felvállalták és megtámadták az amerikai bombázó köteléket. De nagyot tenni és ezzel hőssé válni nem csak a háborúkban lehet, a közösségekért és emberekért tenni ma is nagyon fontos feladat.

Az ünnepség szónoka Dr. Gyenesei István miniszter kiemelte, hogy ez a község érezte; van kötelezettsége a múlt iránt, mert olyan esemény történt itt, amire emlékezni kell. Sokáig nem volt szokás ezt megtenni, pedig a katonák csak az esküjükben vállalt kötelezettségüket teljesítették, a hazát védték. Amikor ezt az emlékhelyet négy évvel ezelőtt felállították, azt szerették volna, hogy legyen egy zarándokhely, ahol az I. és a II. világháborúban elesettekre lehet emlékezni. Még közöttünk vannak azok az emberek, akik hordozzák ezeket az emlékeket, a volt Puma század még élő régi harcosai, de élnek a faluban olyanok is, akik szemtanúi voltak ezeknek az eseményeknek.

A jelenlegi Puma század pilótái nevében Molnár Tibor százados mondott beszédet. Elmondta, hogy a hősök előtti főhajtás több mint emlékezés, a békéhez és az élethez való jog igazának a hirdetése. Kereki a levegő katonáira, azok legendás harcaira és a katona hősökre emlékezik, mert ez a kis falu összekapcsolódott a légi harcok történetével.

A Puma század jelmondata a ma szolgálatban lévőkre is érvényes: „Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse!"

Külön köszöntötték Gersy Tamás Magyar Királyi főhadnagyot, aki 64 évvel ezelőtt résztvevője volt a Kerei község felett lezajlott légi harcnak.

Ezt követően ökumenikus egyházi istentiszteletet tartottak és a jelenlévő önkormányzati és katonai vezetők, valamint a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet.

A jelenlegi emlékműtől ötven méterre pedig egy fűzfán elhelyezett koszorú jelzi a gép pontos becsapódásának a helyét.