Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dönteni, dönteni, dönteni!

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László, Snoj Péter |  2023. szeptember 8. 18:42

Induló és érkező helikopterek váltják egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtja végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érik a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.

Az Air Wolf Hunting kapcsán Daróczi Endre alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repülőműveleti főnöke, egyúttal a gyakorlat vezetője úgy fogalmazott, hogy a gyakorlat a Magyar Honvédség egyetlen légi kutató-mentő kiképzése, amelyet – az Egererdő Zrt-vel együttműködve – a Mátra légterében hajtanak végre. Ez, a kétségkívül megkapó tájképen túl azért is előnyös, mert a térség különleges lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal hadnagyok gyakorolhassák a bonyolult területeken történő leszállásokat. „Erre a Mátra ideális helyszín, mivel ez Magyarország legbonyolultabb területe. Azt is mondhatnám, hogy aki itt meg tudja csinálni a külső területes leszállásokat, annak az egész országban sem lesz gondja” – vélekedett Daróczi Endre alezredes.

Mindemellett a kiképzés fő célkitűzése, hogy kihívásokkal teli mentési feladatokat gyakoroltasson a résztvevő állománnyal. „Döntéshelyzetbe, döntéskényszerbe hozzuk a hajózó személyzeteket, és így tudjuk őket a legjobban, illetve a legdrasztikusabb módon fejleszteni” – mutatott rá a gyakorlat vezetője, hozzátéve, hogy e feladatok során a pilótáknak végig fontos döntéseket kell meghozniuk, éppúgy, mint a valóságban. „Ez a gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit feszegethessük a határainkat és minden olyan dolgot kipróbáljunk, amit amúgy tudni is kell és mindezt realisztikus környezetben tehetjük meg.”

Air Wolf Hunting 2023 KLAC3764

Daróczi Endre alezredes szólt arról is, hogy a katonákon túl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rendőrség egyes speciális csoportjai is jelen vannak, tehát már most együtt gyakorolják azokat a bonyolult műveleteket, amiket a valós életben is közösen, együttműködve hajtanának végre.

Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a helikopterdandár hajózó és műszaki állománya számára egyaránt az egyik legmeghatározóbb kihívás a kitelepült körülmények közötti feladatellátás – amelynek körülményeit Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is megtekintette. Hozzáfűzte azonban, hogy ez szerepel az alakulat alapfeladatai között. „Nem csak arra vagyunk rendszeresítve, hogy egy bázisról lássuk el a feladatunkat, hanem tudnunk kell kitelepülés során is igen komplex feladatokat végrehajtani, amiben benne van a logisztika, a híradás, a vezetés is. Mindez itt, Gyöngyösön meg is valósul reggeltől estig, egy héten keresztül.”

A gyakorlat fél idején túl már elmondható, hogy a fiatal pilóták már szinte az összes leszállóhelyet megismerték a környéken és „nagyon nagy mosoly volt az arcukon. Persze néha csalódás is, mert itt sokkal bonyolultabb a leszállást megcsinálni, mint mondjuk Szolnokon. A gyakorlat hátralévő részében komplex kutató-mentő szituációkba tesszük őket, ahol dönteni, dönteni, dönteni kell majd minden esetben” – mondta Daróczi Endre.