Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Döntés a szolgálati járandóságról és a nemzetbiztonsági szolgálatokról

Szöveg: kormany.hu |  2011. november 29. 12:29

Az Országgyűlés november 28-án este megszavazta a korhatár előtti ellátásról és szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot, amelynek értelmében azok, akik önkéntes tartalékos szerződést kötnek, mentesülnek a szolgálati járandóságot terhelő személyi jövedelemadó alól. A Parlament hétfőn döntött a nemzetbiztonsági törvényt módosító javaslat végleges változatáról is: januártól megkezdheti működését az új, integrált katonai titkosszolgálat.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés hétfőn este megvitatta, majd döntést hozott a végleges javaslatról.

A törvény értelmében 2012. január 1-jétől az 1955. évben vagy azt követően született – szolgálati nyugdíjban részesülő – személyeknek a szolgálati nyugdíját szolgálati járandóságként folyósítják tovább. Ennek összegét úgy kell meghatározni, hogy az erre jogosultnak 2011 decemberében járó szolgálati nyugdíj összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével. Az elfogadott törvény alapján, amennyiben a jogosult önkéntes tartalékos szerződést kötött, annak megkötését követő hónap első napjától a szerződés megszűnését jelentő hónap utolsó napjáig mentesül a csökkentés alól.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást is, amelynek értelmében Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat néven egyesül a jelenleg működő két katonai titkosszolgálat, a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal. Az új szervezet 2012. január 1-én kezdi meg működését.

HM Sajtóiroda

Fotó: Archív