Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drasztikus változások a Bundeswehrnél?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 9. 7:11

Sajtóértesülések szerint a német kormány az elkövetkezendő időszakban közel 10 milliárd eurót kíván megspórolni, amely komolyan érinteni fogja a német fegyveres erőket is. A védelmi minisztérium már ismertette terveit arra vonatkozóan, hogy melyik fegyvernemet milyen mértékben érintené ez a nagyfokú költségmegtakarítás.

A napvilágra került információk szerint leginkább a német légierőnél várhatóak a legnagyobb változások.

A költségmegtakarítás első lépéseként a Luftwaffe szállító repülőgép flottáját csökkentik, melynek során körülbelül 15 darab C-160 Transallt nyugdíjaznak. A nagyfokú spórolás természetesen az új beszerzéseket is érinti, a jelentős csúszással bajlódó A400M programból sem fogják megvásárolni az előzetesen közzétett 60 darabot.

Az egyik legnagyobb „vesztes" a német légierő vadászgép-flottája lehet, hiszen a tervek szerint körülbelül 100 darab Tornadót vonnának ki hadrendből, mely típusból így közel 85 darab szolgálhatná tovább a Luftwaffe-t.

A Tornadók mellett a Eurofighter Typhoon 37 darabos megrendelése sem járna jobban, hiszen az intézkedések életbe lépése után várhatóan ezt a beszerzést sem valósítják majd meg a németek. A helikopterek területén sem jobb a helyzet, a megrendelt 122 darab NH90TTH típusból várhatóan csak 80 darab érkezhet, míg a Tigerek számát 80-ról 40 darabra csökkentenék, a német haditengerészettől pedig 21 darab Sea King forgószárnyas búcsúzhat.