Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiltakoznak a háborús bűnök kivizsgálása ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 9. 7:10

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön úgy határozott, hogy bezáratja a világszervezet colombói irodáját, és visszahívja a képviselőjét a Srí Lanka-i fővárosból, hogy tiltakozzon az iroda elé szervezett tüntetések ellen – jelentették be New Yorkban röviddel azután, hogy az ázsiai ország építésügyi minisztere éhségsztrájkba kezdett az ENSZ-székház előtt.

A Srí Lanka-i tiltakozók kedden vették blokád alá a colombói ENSZ-irodát, amelyből megpróbálták kikergetni a dolgozókat. Az irodát szerdán rövid időre bezárták.

A tüntetők azt követelik, hogy Ban Ki Mun szüntesse meg a vizsgálatot, amely a Srí Lanka-i polgárháború utolsó éveiben elkövetett háborús bűnöket hivatott feltárni. Erre a célra az ENSZ egy háromfős bizottságot is létrehozott.

Csütörtök délelőtt a tüntetés folytatásaként éhségsztrájkba kezdett a Srí Lanka-i kormány egyik minisztere a ENSZ irodája előtt.

“Szorgalmazom, hogy az olyan haladó szellemű országok, mint India, Oroszország és Kína, és más baráti államok is gyakoroljanak nyomást Ban Ki Munra, hogy törölje el ezt a határozatot" – mondta az éhségsztrájkot kezdeményező miniszter, Vimal Viravansza, aki keményvonalas nacionalistaként a Srí Lanka-i elnök hű szövetségese.

A Srí Lanka-iak a háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság felállítását szuverenitásuk megsértésének érzik, és saját bizottságot állítottak fel.

A dél- ázsiai szigetországban gyakori taktika éhségsztrájkot alkalmazni figyelemfelkeltő eszközként, de ezek csak ritkán végződnek halállal. Viravansza miniszter megfogadta, hogy addig folytatja a sztrájkot, amíg Ban Ki Mun fel nem oszlatja a bizottságot.

CímkékENSZvizsga