Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtörtént a kémcsere?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 9. 7:06

Egy orosz jogvédő aktivista közölte, hogy az orosz-amerikai “kémcsere” keretében elengedett Igor Szutyagin csütörtökön megérkezett Bécsbe. A Gazeta.ru orosz hírportál értesülései szerint Szutyaginért cserébe Anna Chapmant, a nyugati sajtóban sokszor csak “90-60-90-es ügynöknek” nevezett 28 éves szépséget engedik el az amerikai hatóságok.

Ernszt Csornij, az orosz tudósok védelmére alakult civil szervezet vezetője úgy tudja, hogy az osztrák fővárosból brit ügynökök kíséretében Londonba viszik tovább Szutyagint. Anna Szavickaja, a tudós ügyvédje megerősítette, hogy látták védencét, amint az osztrák főváros repülőterére érkező járatról leszállt.

Hivatalos bejelentés nem hangzott el Moszkvában.

Szutyagint 2004-ben ítélték tizenöt évi börtönre kémkedés miatt: a bíróság bűnösnek mondta ki abban, hogy orosz atom-tengeralattjárókról és rakétavédelmi előrejelző rendszerekről gyűjtött és adott át titkos információkat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség egyik brit fedővállalatának.

Szutyagin testvére, Dmitrij még szerdán tartott sajtóértekezletén arról beszélt, hogy Washington kezdeményezte a cserét. Azt javasolta, hogy az Egyesült Államokban másfél hete őrizetbe vett, a gyanú szerint Oroszországnak dolgozó ügynököket cseréljék ki Oroszországban kémkedésért elítélt és büntetésüket töltő foglyokra. Az Egyesült Államok egy listát is előterjesztett nevekkel.

Egyelőre nem tudni, hogy valóban létezik-e ilyen lista, valóban csoportos “kémcsere" történik-e. Moszkvában és Washingtonban is teljes a hírzárlat, hivatalos forrásból egyetlen szó sem hangzott el az ügyben.

Amerikai tömegtájékoztatási eszközök azt írták, hogy az ügyvédek megerősítették a kémcseréről folyó orosz-amerikai tárgyalások tényét. Robert Baum, Anna Chapman ügyvédje a The New York Times című lapnak azt mondta, hogy egy napon belül így vagy úgy, de pontot tesznek az ügy végére.

Az ABC televíziós csatornának nyilatkozva Baum azt is elárulta, hogy védence csütörtök este a menetrendszerinti járattal Moszkvába repül, de előtte még kilenc társával együtt megjelenik a bíróság előtt.

A Gazeta.ru szerint Baum szavai megerősítik annak lehetőségét, hogy a gyanúsítottak vádalkut kötnek, s ennek fejében kevésbé szigorú vádak alapján bűnösnek mondják ki, majd kiutasítják őket az Egyesült Államokból.

A The New Times által “vörös hajú szépségnek" és a “végzet asszonyának" nevezett Anna leánykori neve Kuscsenko, egyes források szerint édesapja diplomata, más források szerint az orosz hírszerzés magas rangú tisztje. Anna egy brit fiatalemberhez, Alex Chapmanhez ment férjhez, s a válás után megtartotta a volt férj nevét.