Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem adják ki Abu Hamzát?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 9. 7:05

Ideiglenesen leállította Abu Hamza el-Maszri radikális iszlám hitszónok és másik három, feltételezett terrorista tervezett kiadatását csütörtökön a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. A vádlottakat jelenleg Nagy-Britanniában tartják fogva, a britek az Egyesült Államoknak adták volna ki őket.

A házassággal brit állampolgárságot szerző Abu Hamzát 2004-ben vették őrizetbe, és 2008-ban a strasbourgi testület közbenjárásával egyszer már sikerült az ügyvédeinek megakadályozni a férfi kiadatását. Hamzát gyilkosságra és terrorra bujtogatás gyanúja miatt ítélték el, a házkutatások során londoni otthonában több ezer audio – és videokazettát találtak, amelyeken a radikális imán egyebek mellett arra szólítja fel a híveit, hogy ha szükséges “konyhakéssel és patkányméreggel" is írtsák a hitetleneket, és általában is “karddal terjesszék" az iszlámot.

A strasburgi testület részben elfogadhatónak találta a vádlottak ügyvédejei által benyújtott kérelmet a kiadatás ellen, de a végleges döntés még odébb van: így például a brit kormány szeptember elejéig kell válaszolnia a bírósági felvetésekre.

A védők többek között azzal érveltek, hogy ha kiadnák az Egyesült Államoknak a feltételezett terroristákat, ott egy “maximális biztonságú" börtönben helyeznék el őket, rendkívül szigorú körülmények között. A strasbourgi testület szerint ez az elhelyezés sértheti a kínzás elleni egyezményt, és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának az embertelen és megalázó bánásmódot tiltó passzusát.

Abu Hamza kiadatását többek között egy 1998-as jemeni túszszedés, valamint az afganisztáni terrorcselekmények támogatása miatt kérték az amerikai hatóságok. Az egyiptomi születésű Hamza Nagy-Britanniában már minden jogorvoslati lehetőséget megpróbált, de a brit bíróságok nem ellenezték kiadatását.