Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drumi hazatért

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Füzes Judith |  2022. július 14. 19:30

Emléktáblát avattak Tóth Lajos „Drumi” (1922-1951), a 101. Puma Repülőezred hajdani vadászpilótájának egykori lakóházánál, Budapesten, a Magyar Jakobinusok terén, július 14-én, csütörtökön.

Tóth_Lajos_emléktábla_avatás_FJ (3)

Jenei Barna ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokhelyettese avatóbeszédében úgy fogalmazott, hogy „talán nem helytelen azt állítani: a mai napon, az egykori lakóhelyén felállított emléktáblájánál Tóth Lajos, – vagy ahogy katona társai ismerték, Drumi – szimbolikusan ugyan, de hazatért”. Hozzátette: Tóth Lajos a második világháború egyik legeredményesebb magyar vadászpilótája, akit a „pumák” és a magyar katonarepülők soha el nem feledtek, az ellene felhozott koncepciós vádakat soha el nem hitték. „Az emlékét ápoló családját, és egykori lakóhelyének, Budapest Hegyvidéki Önkormányzatát is köszönet illeti, amiért a mostani emléktáblával méltó módon emlékeznek hős vadászpilótánkra” – húzta alá a parancsnokhelyettes.

Tóth_Lajos_emléktábla_avatás_FJ (4)

Az emlékező beszédet megelőzően Csepreginé Volosinovszki Mária, a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Oktatási és Közművelődési Iroda vezetője, valamint dr. Gidófalvy Dénes, az önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke is mondott köszöntőt. Elhangzott: Tóth Lajos mindösszesen huszonkilenc évet élt, ez idő alatt lett bátor, hős és hazáját védő katona. Amikor a posztumusz alezredesre emlékezünk, akkor fejet hajtunk azon katonák előtt is, akik valahol idegenföldben nyugszanak és nem adatott meg, hogy nevüket bárhova felírják.

Az emléktábla felavatását követően a résztvevők elhelyezték alatta a megemlékezés koszorúit.