Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy esztendő munkája

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Tóth László |  2022. július 14. 19:41

Az Alap Altiszti Tanfolyam képzésein résztvevőket köszöntötték július 14-én, csütörtökön, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia (MH AA) Görgey Artúr Laktanyájának alakulóterén, a 2022. évi altisztavatás alkalmából megrendezett zászlóalj-sorakozón. A rendezvényen a tanfolyam során kiemelkedően teljesítő 19 katona emléklapot és -érmet vehetett át.

TOT_1789

Július 16-án, a Hősök terén a 26 szakmai irányon végzett és sikeres vizsgát tett több mint 400 katona tesz ünnepélyes altiszti esküt és kötelezi el magát a haza fegyveres védelmére. Mint Frankó Imre ezredes, az MH AA megbízott parancsnoka a zászlóaljsorakozón hangsúlyozta: az elmúlt egy esztendő közös munkájának eredménye az, hogy most az alakulótéren állhatnak. „Önök felkészültek azokra a kihívásokra, amikkel hamarosan szembe kell nézniük” – fogalmazott a parancsnok, aki megköszönte a kiképzők munkáját is.

„Amennyire a kiképzők felkészültek, annyira lesz sikeres az altisztek felkészítése. Szerencsére nagyon jól felkészült kiképzőink vannak” – mondta az ezredes, hozzátéve: a kiképzés csapatmunka, az akadémia az altisztképzés alapképzési programjait biztosítja egyedüliként. A szakképzés során azonban már igen szorosan együttműködnek az alakulatokkal, hiszen ott vannak a haditechnikai eszközök. Mint kiemelte: más helyőrségekből is sokan segítették az altisztjelöltek kiképzését, a közös munkába a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatát bevonták.

TOT_1935

A rendezvényen – amin a laktanya névadójának leszármazottja, Albertné Görgey Zsuzsa és Görgey Katalin is részt vett – elismeréseket is átadtak.

A kiképzés során nyújtott kiemelkedő munkája miatt emléklappal kitüntetett Gyenei Ildikó őrmester hétgyermekes anyaként választotta az egyenruhát és végezte el sikeresen a műszaki szakirányú képzést. Első altiszti beosztása a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Kaposvárra kihelyezett Műszaki Építő Századnál várja. „Ezen a szakirányon is szükség van a nőkre, hiszen vannak olyan eszközök, gépek, ahol a finom női kéz előnyt jelent” – mondta el kérdésünkre. A kiképzésből legszívesebben a Tiszára, valamint a vízijárművekkel, így a BKM-130M vontató motorcsónakkal és a PTSZ-M közepes, lánctalpas úszó gépkocsikkal végzett feladatokra gondol vissza. „Rengeteg munka és akaraterő kellett ahhoz, hogy ma átvehessem az emléklapot a zászlóalj állománya előtt. Kellett a mélypontokon a társak, a kiképzők segítsége, támogatása is” – fogalmazott Gyenei Ildikó.