Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az úszás mozgó ünnepe: közeledik az idei Balaton-átúszás

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szakál Szebáld |  2022. július 14. 20:00

Július 23-án 40. alkalommal rendezik meg Magyarország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport-eseményét, a Lidl Balaton-átúszást, amelyre idén is több ezer résztvevőt várnak a szervezők.

2022.07.14_Balaton_atuszas_sajtotajekoztato 3

Várhatóan idén is sok ezer ember vág neki a Révfülöp és Balatonboglár közötti távnak, hogy biztonságos körülmények között átszelhessék a „magyar tengert” a jubileumi, negyvenedik Lidl Balaton-átúszáson. Az amatőr és profi sportolókat is megmozgató sportrendezvény résztvevői július 23-án rajtolhatnak el Révfülöpről - vagy a féltáv esetében Balatonboglárról -, hogy teljesítsék az ország legnagyobb nyíltvízi szabadidősport-eseményének távjait.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, az esemény fővédnöke a rendezvényt beharangozó július 14-ei sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: meg kell találni azokat a pontokat, amelyek az egyes magyarországi tájegységeknek nemcsak a természetes sajátossága, hanem az erre ráépülő kitörési lehetősége is. A Balaton és a Balaton-átúszás pedig egy ilyen pont: a Balaton közösségépítő erő, amely összeköti az ország különböző pontjain élő embereket egy szezonális identitással. Kiemelte: a Balaton-átúszás az elmúlt szűk fél évszázadban egy olyan eseménnyé nőtte ki magát, amely a magyar családok túlnyomó többségének naptárában valamilyen módon szerepel. „Ez is azt mutatja, hogy a Balaton mindenkié” – jelentette ki Navracsics Tibor.

2022.07.14_Balaton_atuszas_sajtotajekoztato 13

A Balaton-átúszás a résztvevők létszámát és szervezettségét tekintve a világon is egyedülálló spotrendezvény - hangsúlyozta Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár, majd Máth István versenyigazgató kiemelte: a szervezők legfontosabb törekvése idén is az, hogy a résztvevők biztonságos körülmények között tegyék meg Révfülöp-Balatonboglár között az 5,2 kilométeres távot, valamint a Balatonboglárról rajtoló és ugyanoda beérkező 3,6 kilométeres féltávot. Ismertette: ennek záloga ezúttal is a több mint 120 vitorlásból, tucatnyi kishajóból és motorcsónakokból kialakított úszófolyosó, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és segítik az úszókat. Összesen 1500 szervező, rendező ügyel a résztvevők biztonságára.

A Balaton-átúszás népszerűségére jellemző, hogy az ország több mint 880 településéről érkezett nevezések száma már eddig meghaladta a 7500-at. Idén a nevezők 39 százaléka nő, míg az első Balaton-átúszásokon mindössze négy százalék a hölgyek aránya. 1979 óta 207 657 fő, összesen 1 079 816 kilométert úszott, azaz a Balaton-átúszás eddigi résztvevői háromszor tették meg a Föld-Hold távolságot.

2022.07.14_Balaton_atuszas_sajtotajekoztato 17

A Magyar Honvédség képviseletében dr. Eleki Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség főtestnevelője elmondta: országvédelmi feladataik mellett a katonák hozzájárulnak ahhoz, hogy az „aktív Magyarország” célkitűzés minél hamarabb megvalósuljon. „A Balaton-átúszás pedig egy nagyon jó motiváció, hogy a katonák kipróbálhassák magukat” – hangsúlyozta az ezredes, hozzátéve, már közel 300 katona csatlakozott az Úszó Erőd-höz. „Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évek során már körülbelül 6000 katona úszta át a Balatont” – fogalmazott.

Az esetleges rossz időjárás miatti tartaléknapok: július 24., 30., 31., augusztus 6., 7., 13., 14.

További információ: www.balaton-atuszas.hu ; www.facebook.com/balatonatuszas

2022.07.14_Balaton_atuszas_sajtotajekoztato 25