Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dunakapu tér: a honvédség kapuja

Egyéves az Egységes Alapkiképzési Program

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Rácz Tünde |  2023. szeptember 30. 8:48

Az Egységes Alapkiképzési Program tizedik, nyáron bevonult állományának nyolchetes alapkiképzést sikeresen teljesítő tagjai sorakoztak fel ünnepélyes eskütételükhöz Győrben, a Dunakapu téren szeptember 28-án.

A katonák családtagjaik, barátaik, ismerőseik előtt fogadták meg, hogy hazánkat életük árán is megvédik. Az eskü szövegét egy leendő katonaorvos, dr. Bécsi Bálint közkatona mondta elő bajtársai számára.

„Régóta élt bennem az indíttatás, hogy egyszer katonaként szolgáljak a Magyar Honvédségben. Még az egyetem előtt eldöntöttem, hogy szeretnék majd külföldi misszióban is részt venni. Orvosi diplomát szereztem és ezt a végzettségemet szeretném a Magyar Honvédség kötelékében kamatoztatni. Az alapkiképzés során megtanultuk azokat az alapvető ismereteket, amelyek minden honvéd életének szerves részét képezik. Most visszatérünk még a nagykanizsai laktanyába, hogy részt vegyünk egy kéthetes lövészképzésen. Azután pedig orvosként fogok dolgozni az MH Egészségügyi Központban” – nyilatkozta a fiatalember.

TUN_4873 másolat

A Győrben most esküt tettek az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek, a Magyar Honvédség különböző területvédelmi ezredeinél szerezték meg a katonai alaptudásukat.

A rendszer működik, bevált – hangsúlyozta Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnokhelyettese elöljárói köszöntőjében.

„Az idén megalakult MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága, valamint az alárendeltségébe tartozó területvédelmi ezredek a Magyar Honvédség kapuit jelentik. Minden leendő katona ebben a keretrendszerben kapja meg az egységes alapkiképzését. Büszke vagyok, hogy ma itt állhatunk, és közösen ünnepelhetjük ezt a sikert. A 2022 szeptemberében elindult új kiképzési rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a honvédelem kötelékébe csatlakozó területvédelmi tartalékos katonák az önkéntes katonai szolgálatban résztvevőkkel, illetve a szerződéses állománnyal együtt szerezzék meg azt az alapvető tudást, amellyel minden katonának rendelkeznie kell, szolgálati formától vagy beosztástól függetlenül” – fogalmazott az ezredes.

TUN_4852

Polyák ezredes megköszönte Győr városának, hogy megbecsülést adott azzal az új honvédeknek, hogy az Egységes Alapkiképzési Program eskütételére ebben a nagymúltú katonavárosban, igazán szép környezetben kerülhetett sor.

A három folyó városában tartott ünnepélyes katonai eskütételen jelen volt többek között Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke; Széles Sándor; a vármegye főispánja; valamint dr. Dézsi Csaba András, a város polgármestere is.