Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dzsihád Jane tagad

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 19. 6:36

Az önmagát Dzsihád Jane-nek nevező philadelphiai nő csütörtökön tagadta azt az ellene felhozott vádat, hogy terrorista merénylet végrehajtására készült. A 46 éves Colleen LaRose ellen az a vád, hogy más dzsihádista harcosokkal összeesküvést szőtt és gyilkolni akart a muszlim szent háború nevében.

Állítólag egy olyan svéd művészt akart megölni, aki megsértette a muszlimokat.

A vád szerint LaRose az interneten került ismeretségbe társaival, és 2008-ban a YouTube portálon videót helyeztek el azzal az üzenettel: elszántak, hogy tegyenek valamit a muszlimok szenvedésének enyhítésére.

Írországban a hónap elején hét személyt vettek őrizetbe, akiket terrorista összeesküvéssel vádolnak – LaRose kapcsolatban állt velük.

LaRose életének nagy részét Texasban töltötte, kimaradt a középiskolából, már 16 évesen férjhez ment, majd 24 évesen újraházasodott. Kisebb kihágások miatt korábban már többször letartóztatták. Öngyilkosságot kísérelt meg 2005-ben túlgyógyszerezéssel, akkor azt állította, apja halála rázta meg. Barátjának elmondása szerint nem vallásos, soha nem járt mecsetbe.

“Dzsihád Jane" tavaly állítólag a barátjától ellopott útlevéllel Európába utazott, hogy Allah nevében öljön. Egy e-mailje szerint az iszlám mártírja akart lenni, célpontja Lars Vilks képregényrajzoló volt, aki szerinte a muszlimokat sértő módon ábrázolta Mohamed prófétát. Még azt is megírta, hogy szőke haja, amerikai kinézete segít majd neki terve végrehajtásakor elvegyülni. A Dzsihád Jane mellett a Fatima LaRose álnevet is használta az interneten.

Állítólagos merénylete messze volt a megvalósítástól, ugyanis Svédországig el sem jutott. Tavaly októberben tartóztatták le, amikor Európából hazatért az Egyesült Államokba, azóta őrizetben van.

Perének időpontját május 3-ra tűzték ki.