Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ebben a büszke városban büszkén lehet katonának lenni”

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László, DMJV Polgármesteri Kabinet |  2021. november 5. 15:17

Hetvenedik születésnapját ünnepli az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Debrecen pedig harminc esztendeje ad otthont az alakulatnak. A kettős jubileum alkalmából megrendezett nagyszabású ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett november 5-én, a cívisvárosban.

70 éve a hazáért 30 éve Debrecenért (4)

A debreceni Kossuth tér és a Megyeháza adott otthont annak a nagyszabású rendezvénynek, amelyen a város és annak katonai alakulata közösen ünnepelte a Bocskai-dandár megalakulásának hetvenedik, egyben Debrecenbe költözésének harmincadik évfordulóját. A november 5-ei dupla születésnap ünnepélyes dandársorakozóval vette kezdetét, amelyen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

A tárcavezető ünnepi köszöntőjében rámutatott: a Bocskai-dandár és jogelődjei méltán lehetnek büszkék arra a munkára, amit az elmúlt évtizedekben végeztek. „Hetven év Magyarország, a magyar emberek szolgálatában. Hetven év fegyveres szolgálatban. Ez a mondat önmagáért beszél. Elismerés és köszönet mindazoknak, akik ezt az áldozatot hozták és hozzák napjainkban is hazánkért” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a hét évtized alatt voltak az alakulatnak kiemelkedően jó és nagyon nehéz időszakai is. Mint mondta: 2004-ben megkezdődött a Magyar Honvédség szervezett tudatos leépítése, ám a dandár végül átvészelte a megpróbáltatást, és napjainkra az egyik legszervezettebb, legfejlődőképesebb alakulat lett. A Bocskai-dandár munkáját a jelenben mindenben támogatja a kormány és az általa kidolgozott Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely egyben azt is célul tűzte ki, hogy a katonák társadalmi szerepe megerősödjön. „Önök ezt a szolgálatot, ezt a hivatást gyakorolják. Elismerés és köszönet érte. Köszönet, mert esküjükben azt fogadják meg, ha kell, életüket áldozzák a hazáért, a nemzetért, a magyar emberek biztonságáért” – mondta a tárcavezető.

70 éve a hazáért 30 éve Debrecenért (7)

Papp László polgármester a kettős ünnep alkalmából a város nevében zászlószalagot adományozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnak. Mint mondta: a katonákat elismerni alapvető kötelesség. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy Debrecen a székhelye az ország egyik kiemelkedő teljesítményű katonai alakulatának. Ma azért állunk itt, mert nem feledjük a magyar katonák hősiességét, áldozatkészségét, a dandár hazánk és városunk életében betöltött szerepét, a nemzetközi béke szolgálatában tett erőfeszítéseit” – mondta a cívisváros vezetője, rámutatva, hogy Debrecen katonai múltja évszázadokra tekint vissza, amelyre ugyanolyan büszkék, mint jelenére, hiszen a város hadtörténetének modernkori büszkesége a Bocskai-dandár.

70 éve a hazáért 30 éve Debrecenért (9)

Szloszjár Balázs dandártábornok, a debreceni lövészdandár parancsnoka az alakulat és a város kölcsönös, tiszteleten és bizalmon alapuló kapcsolatának eredményességét hangsúlyozta köszöntőjében. Mint mondta: „a városnak fontos az alakulat, az alakulatnak pedig fontos a város. „Ebben a büszke városban büszkén lehet katonának lenni”.

70 éve a hazáért 30 éve Debrecenért (10)

Az ünnepi program részeként az alakulat egy különleges eseménnyel is készült: meghívta ugyanis a dandár volt parancsnokait, hogy közösen emlékezzenek az ott töltött esztendőkre, a kilencvenes évek elejétől napjainkig. Az emlékülésen tiszteletét tette Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki dandártábornokként 2001 és 2005 között, míg dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy - szintén dandártábornokként - 2016 és 2019 között vezette az alakulatot.

A beszélgetésen - amelyen felolvasták a távollévő Sütő Tamás nyugállományú vezérőrnagy, volt parancsnok levelét - részt vett Nagy Imre nyugállományú ezredes, Hadászi László nyugállományú ezredes és Böröndi Gábor altábornagy.

70 éve a hazáért 30 éve Debrecenért (20)

Benkő Tibor nehéz, de gyönyörű időszakként emlékezett vissza a debreceni parancsnokként töltött évekre. Mint mondta: a mai napig büszkeséggel tölti el a város és az alakulat közötti jó kapcsolat erősítése, az, ahogyan Debrecen büszke volt a dandárra, büszke volt katonáira. „A szép emlékek természetesen a szép eredményeknek is köszönhetők” – tette hozzá, majd azt kérte a város és a megye vezetésétől, hogy a jelenben és a jövőben is támogassák úgy az alakulatot, annak parancsnokát, ahogy az ő vezetése alatt tették.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy visszaemlékezésében szintén a város és a katonák, az alakulat közötti kiváló viszonyt emelte ki. Ahogyan fogalmazott: a büszke város az egyik leghazafiasabb is egyben, ahol személy szerint nagyon sokat tanult és rengeteg tapasztalatot szerzett.

70 éve a hazáért 30 éve Debrecenért (21)

Míg a Megyeházán az esemény jubileumi emléküléssel és szakmai előadásokkal ért véget, a Kossuth téren a debreceni polgárok - többek között - fegyverzeti és haditechnikai, kutyás tűzszerész és lövész bemutatókat láthattak, mindezek mellett részt vehettek katonai járműves élményutazásokon is.