Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségmegőrző nap Várpalotán

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. március 18. 20:10

Várpalotán a helyőrségi klub egyik évek óta visszatérő programja az egészségmegőrző nap megszervezése. A rendezvény célja az, hogy felhívják az aktív és a nyugállományú katonák figyelmét egészségük megóvásának szükségességére és ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára.

Dr. Burai Gézáné, a helyi művelődési ház igazgatója a rendezvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta: nagyon fontos eseménynek tartják az egészségmegőrző napok megszervezését. A városban nagyon sok aktív és a honvédséghez kötődő, a honvédség kötelékéből kivált ember él. Évek óta nekik szervezik meg ezt a napot, ahol mindenki önként jelenhet meg és a vizsgálatok alapján kaphat választ az egészségével kapcsolatos kérdéseire. Elmondta: a nap megrendezését a megyében nagyon sokan támogatják, ezért itt nem csak az orvosi vizsgálatok vannak jelen, hanem bemutatkozási lehetőséget kapnak az egészséges életmóddal kapcsolatos egyéb területek is.

Évek óta a fő támogatójuk a Magyar Honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, amely eddig minden alkalommal segítette az egészség megőrzési nap megrendezését. Idén is több programot hoztak, ők biztosítják a vércukor, vérnyomás, valamint a testsúly, testmagasság és testzsír mérést. A konkrét orvosi vizsgálatok mellett az egészségügyi központ szakemberei foglalkoznak az életmóddal kapcsolatos kérdések megválaszolásával is.

1595898640
 

Elmondta még: a „civil szféra" is képviselteti magát a prevenciós napjukon. Van látás- és hallásvizsgálat, talpfelmérés, aura fotó, nemes kő gyógyászat, biotermék bemutató, valamint tanácsadás az egészséges táplálkozásról és vízfogyasztásról. „Látható, hogy úgy igyekeztünk megtervezni a vizsgálatokat és a bemutatókat, hogy azok egy tartalmas, több órás elfoglaltságot adjanak a klubba látogatóknak. Mindenki megtalálhatja azt, amire az egészségével kapcsolatban kíváncsi." Megtehetik a jelenlegi „állapotuk felmérését", de segítséget kaphatnak ahhoz, hogy a szakemberekkel konzultáljanak, hogy mit tehetnek a betegségek megelőzésben.

Tápai Balázs százados, az MH HEK Preventív Igazgatóság Közegészségügyi Intézet Egészségvédelmi és Rekreációs Osztály munkatársa elmondta, hogy számukra nem ismeretlen ez a feladat. A katonák és családtagjaik körében egyre nagyobb igény van  arra, hogy az alapvető vizsgálatokon minél rendszeresebben részt vegyenek. Az MH szintű nagyobb rendezvényeken mindig jelen vannak és bizony van olyan napjuk, amikor enni sem igen tudnak elmenni, mert annyi az igény a szolgáltatásaikra. A vizsgálatok mellett nagyon fontos az, hogy rá tudják irányítani a figyelmet a szív és érrendszeri betegségek, valamint a kábítószer, alkohol és a cigaretta fogyasztás veszélyességére és tanácsot tudjanak adni a helyes életmód és táplálkozás kialakítására. Ehhez hoztak nagyon sok felvilágosító kiadványt, valamint egy totót is, ami az egészséges életmóddal foglalkozik. A totó kitöltését követően közösen beszélik meg a válaszokat, ezzel is ráirányítva a figyelmet a helyes életszemlélet kialakítására. Nagyon fontos az- folytatta tájékoztatóját – hogy a nyugdíjas közösségek minél aktívabban kapcsolódjanak be ezekbe a vizsgálatokba, mert a gyakori előzetes szűrésekkel sok családi tragédiát előzhetünk meg.

1595898640