Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendszerbe álltak a Cougar-ok Afganisztánban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. március 19. 6:02

Rendszerbe álltak azok a világ élvonalába tartozó MRAP Cougar páncélozott gépjárműtechnikai eszközök, melyekkel az MH PRT tűzszerész részlege erősödött. A sajátos kiképzésű páncélzatnak köszönhetően a kapszula védelmi képességei egyedülálló biztonságot nyújtanak tűzszerészeinknek, katonáinknak.

Kategóriáját tekintve a Cougar nagyságrendekkel erősebb páncélzatú a ma is használatba lévő Humwee gépjárműveknél.

A tervezők speciálisan harcjárművek elleni aknák, valamint improvizált robbanóeszközök (IED) elleni védelemre fejlesztették ki, de ennél fogva kiskaliberű kézifegyvereknek és irányított rakétagránátok ellen is védelmet biztosít a benne ülőknek. Tekintélyt parancsoló eszköz a maga 17,5 tonnájával, 7600 cm3-es, majdnem 330 lóerős Caterpillar C-7-es dieselmotorjával.

A kezelők szerint, fal, autó, vagy éppen egy komolyabb árok nem jelent akadályt, és sebességben is könnyen eléri a 100 km/h-t. A gyártást megelőző tesztek során bizonyosságot nyert, hogy a sajátos kiképzésű alváznak és páncélvédettségnek köszönhetően az eddigi eszközöknél sokkal ellenállóbb.

1595898641
 

Az alváz „V" kiképzése elvezeti a jármű alatti detonációt, megvédve a kapszulában-utastérben tartózkodókat. A páncéltörő gránátnak (RPG) is ellenálló üveg és páncélzat, a toronyba épített 12,7 mm-es géppuskával különös, erőt sugárzó párost alkot.

Az iraki hadszíntéren szolgálatot teljesítő amerikai Cougar-okat több mint háromszáz alkalommal érték különböző támadások. Minden esetben halálos áldozat nélkül.

A két Cougar gépjármű érkezése és rendszerbe állítása határozott képességnövekedést jelent a magyar PRT-nek, valamint nagyobb védettséget a tartományban szolgáló katonák részére.

1595898641
1595898641

További képek a járművekről itt.