Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi kiképzés Tiszaszigeten

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 7. 11:59

Élményszerű felkészítés során tartották meg foglalkozásaikat az elmúlt hetekben az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj kiképzői a január 5-én bevonult közel húsz önkéntes területvédelmi tartalékos katonának.

Eü_kiképzés_ÖTT (1)
Eü_kiképzés_ÖTT (2)

A tartalékos katonák alapkiképzésének elengedhetetlen része – számos más ismeretanyag elsajátítása mellett – az egészségügyi foglalkozások eredményes teljesítése. Így a kiképzés ötödik hetébe lépve, az állomány új ismereteket szerzett a harctéri életmentés szabályairól, a sebkötözés és az elsősegélynyújtás legfontosabb területeiről. A katonaélet során felmerülő egészségügyi problémák bemutatása után, a katonák olyan ismeretekre tettek szert, amelyeket civil életük során is eredményesen alkalmazhatnak.

Magyarországon egyik vezető halálozási ok a hirtelen szívmegállás. Az újraélesztés szakszerű, minél előbbi megkezdésével azonban az esetek többsége kezelhető lenne, így a szabályos újraélesztés begyakorlása a foglalkozás kiemelten fontos részét képezte. A foglalkozáson a katonáknak lehetőségük nyílt a gyakorló defibrilátor használatára is. Ezt követően egyéni elsősegély készlet (IFAK) és művér használata mellett, az élményszerű képzést szem előtt tartva, különböző sebkötözéseket gyakorolhattak a tartalékos katonák.

A kiképzés lő-előkészítő foglalkozásokkal folytatódik, mielőtt a tartalékos katonák végrehajtanák alap lőgyakorlatukat.