Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Égi segítséggel

Második világháborús gránát került elő a Bortemplom tornyában

Szöveg: Gajdos Milán főhadnagy | Fotó: Kovács Péter szakaszvezető |  2024. április 3. 9:57

Sátoraljaújhely az egyetlen város, ahol templomot emeltek a bornak – azt azonban senki nem gondolta, hogy eme különleges épület tornyában második világháborús lövedék lapult.

202404_Sátoraljaújhely_Bortemplom_gránát_KP (1)

De miért kaphatta ez az impozáns épület a Bortemplom elnevezést? A helyi hagyomány szerint Szepsi Laczkó Máté református prédikátor – Lorántffy Zsuzsanna udvari lelkésze – készítette a világon az első tokaji aszúbort a sátoraljaújhelyi Oremus-dűlő terméséből a 17. század elején. Ezzel lepte meg a prédikátor Lorántffy Zsuzsannát húsvétkor a legenda szerint, és ennek állít emléket a Bortemplom, ami 1913-ban épült Thoroczkai Wigand Ede tervei alapján. Az épület rendkívül míves, egyik jellegzetessége, hogy homlokzatát a hegyaljai mezővárosok címerei díszítik. Míg a felső szinteken felügyelői és pincemesteri lakások, irodák, árverezési és borkóstoló termek épültek, az alsó szint hordógőzölővel, palackmosóval, 400 ezer darabos palacktárral, csomagolóval szolgálta a borkereskedelmet. Az eredetileg 37 ágú pincében több mint egy millió liter bort tároltak, külön ipari vágány is vezetett hozzá.

Most pedig ismét ugrunk egyet időben, egészen a második világháború befejező szakaszáig. 1944 év végén súlyos összecsapások kezdődtek Sátoraljaújhely környékén a támadó szovjet és a védekező magyar, illetve német erők között. December 2-án heves utcai harc bontakozott ki, melynek eredményeként Sátoraljaújhely másnap hajnalra a szovjet csapatok kezére jutott, a védők ekkor már csak a környékbeli magaslatokat uralták. December 7-én és 9-én német és magyar alakulatok tüzérségi előkészítést követően több sikertelen ellentámadást intéztek a város visszafoglalásáért. Ekkor csapódhatott a Bortemplom tornyába az a 15 centiméteres német repeszromboló gránát, amely a padló alá fúródva közel nyolc évtizedet szunnyadt, mígnem – az épület rekonstrukciós munkálatai során – ismét napvilágra került.

202404_Sátoraljaújhely_Bortemplom_gránát_KP (3)

A helyszínen Gyarmati Norbert törzsőrmester, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerész járőrparancsnoka megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezetének működtető mechanikája letört – valószínűleg akkor, amikor a gránát a torony tetőszerkezetével ütközött. Feltehetően ezért nem lépett működésbe ez a robbanótest, így egy kis égi segítséggel ugyan, de megmaradt a Bortemplom tornya. A tűzszerészek véglegesen pontot tettek a robbanóeszköz szunnyadásának közel nyolc évtizedet felölelő időszakára és elszállították a gránátot a helyszínről, későbbi megsemmisítésre.

Címkéktűzszerész