Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét Egységes Gyalogostiszti Felkészítés indul

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. április 3. 11:33

A száztizenhét, kiképzésre jelentkezett tisztet és a kiképző állományt Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke és Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka köszöntötték április 2-án, Szentendrén.

2024.04.02.egyseges gyalogostiszti felkeszites megnyito rt (3)

Antal László dandártábornok ismertette: a felkészítés olyan hadnagyok és főhadnagyok számára indul, akik a közelmúltban kerültek a Magyar Honvédség kötelékébe, vagy legénységi vagy altiszti állományból lettek tisztek, de katonai felsőfokú végzettséggel nem rendelkeznek. A képzés tizenkét héten keresztül tart, melyet három nagyobb szakaszra lehet felosztani.

„A felkészítés első fázisában harcászati, műszaki, vegyivédelmi és híradás alapismereteket fognak elsajátítani. Ezt követően rajparancsnoki szinten tanulnak meg egységet irányítani, végül a tizenkét hetes felkészítést követően szakaszparancsnoki ismereteket szereznek majd” – ismertette a felkészítés ütemét Antal dandártábornok.

2024.04.02.egyseges gyalogostiszti felkeszites megnyito rt (6)

Frankó Imre ezredes köszöntőjében hangsúlyozta: a tisztek feladata, hogy képesek legyenek vezetni az állományt. Az Egységes Gyalogostiszti Felkészítés azért jött létre, hogy mindenki megtanulja a beosztásának megfelelően vezetni a rá bízott katonákat. Itt megtanulják a feladatszabás gyakorlatát is, illetve azt, hogy milyen formában kell a kiosztott feladatokra választ kapniuk.

„A fizikai és szellemi fáradtság jelen lesz a felkészítésen, ahogy várhatóan több holtpont nehezíti majd a munkájukat. Az az elvárásom, hogy elvégezzék a tanfolyamot, lehetőleg sérülés nélkül. Szeretném, ha a következő hetekben támogatnák egymást, ugyanis a képzések egyik legjelentősebb eleme a folyamatosan épülő összetartás” – zárta gondolatait Frankó ezredes.