Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egri vitézzé válnak ők is” – katonaárvák a Nemzeti Színházban

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. január 17. 11:10

„Ők a jövő, őket kell megszólítani. Én bízom a fiatalokban, de foglalkozni kell velük. Különösen az olyan szívszorító esetekben, mint a katonaárváké. Nem gondolunk rá, hogy békeidőben is vannak áldozatai a katonaéletnek” – fogalmazott Vidnyánszky Attila, miután katonaárvák látogattak a Nemzeti Színházba, Gárdonyi Géza klasszikusának adaptációjára.

_I1A8991-másolat

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója közös kezdeményezésére katonaárvák látogattak az ország elsőszámú teátrumába. Karácsony előtt 11 éven aluli fiatalok nézték meg a János vitézt, január 16-án pedig 12-18 év közti kamaszok tekinthették meg a társulat legnépszerűbb előadását, az Egri csillagokat.

Kakaonap_hm_eorifoto-9227

A Honvédelmi Minisztérium közreműködése által hét olyan árva látogatott 2023. december 4-én a teátrumba, akiknek már kiskorukban a szülő elvesztésével kellett megbirkózniuk (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)


Vidnyánszky Attila az előadást követően személyes hangvételben beszélgetett vendégeivel a művészet közösségformáló erejéről és szorgalmazta a gyerekek további látogatását. A fiatalok egyöntetűen élvezték a Magyar Nemzeti Táncegyüttes bevonásával készült, látványos műsort, többeknek ez volt az első színházi élménye.

A társulat és a Honvédelmi Minisztérium egyébként további együttműködésre készül. „Szeretnénk, ha honvédek, a minisztérium dolgozói, illetve kadétok a tantervbe beilleszthető történelmi darabokat tekinthetnének meg kedvezményesen” – mondta Aranykovács Andrea, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Osztályának osztályvezetője.

Címkékkultúra