Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lendületben a sportszázad

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Horváth Sztaniszláv archív felvétele |  2024. január 17. 14:56

Közel kétszáz sportoló csatlakozott a Magyar Honvédség Sportszázadához, akik a versenysport mellett hamarosan önkéntes tartalékos katonaként teljesítenek szolgálatot. Így nemcsak a pályán, hanem a Magyar Honvédségben is szolgálhatják hazájukat.

25_23_HSZ1245

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Sportügynökség tavaly újabb pályázatot hirdetett a sportszázadhoz való csatlakozásra. A pályázatra olyan, 18. életévüket betöltött sportolók jelentkezését várták, aki a tárgyévben vagy az elmúlt két évben legalább a sportága hazai bajnokságán érmet szerzett.

A 2017-ben újjáalakult sportszázad a jelentkezők számára kettős életpályát biztosít, melynek részeként önkéntes tartalékos katonaként a Magyar Honvédség állományában teljesítsenek szolgálatot abban a vármegyében, amelyben életvitelszerűen élnek és sportolnak - emelte ki Krizsán Szabolcs százados, az MH Sportszázad századparancsnoka. Hozzátette: mivel a sportszázad az egész országban jelen van, így a sportolók a csatlakozás után is az eddig megszokott lakóhelyükön és egyesületükben folytathatják tovább sportpályafutásukat.

Kiemelte, a tavaly meghirdetett határidőig 219-en jelentkeztek, akik közül 182 sportoló kezdhette meg pályafutását a Magyar Honvédségnél. Ők azok, akik Szentendrén a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián már részt vettek a felvételi tájékoztatón és az egyenruha-próbán. A jelentkezők az alapkiképzés után önkéntes tartalékos szolgálatot látnak majd el, ennek keretében aktívan részt vesznek a toborzásban, valamint a honvédelmi nevelésben is – tette hozzá Krizsán százados.

Dr. Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott: a sportszázad nagy segítség a sportolóknak, hiszen a versenysport mellett lehetőséget ad arra, hogy megalapozzák a sport utáni életüket is. Hozzátette: a sportszázadnak köszönhetően a legjobb magyar sportolóknak lehetőségük van arra, hogy nemcsak a pályán, hanem a Magyar Honvédség keretei között is szolgálják hazájukat.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Kapcsolódó cikkek
2sportszázad_index2

Egy század volt – kettő lesz

2024. január 17. 21:43