Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonultak az idei első alapkiképzésre

Szöveg: Turcsányi-Formádi Viktória főhadnagy, Csák Tímea hadnagy | Fotó: a szerzők felvételei |  2024. január 17. 17:02

Közel százötvenen kezdték meg alapkiképzésüket a Gödöllőn és Békéscsabán települt területvédelmi ezredek kötelékében január 15-én.

4. TVE 2. kép

Az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezredhez Gödöllőre bevonulókat Kaló Miklós ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, aki egyúttal részletes tájékoztatást is tartott a résztvevőknek. A bevonulók az első napon adminisztrációs ügyeket intéztek, valamint felvették katonai ruházatukat és elfoglalták a körleteket. Ezzel egyidőben Békéscsabán, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred kötelékébe érkezőket Lipták József alezredes, az ezred zászlóaljparancsnoka köszöntötte, majd röviden ismertette az elkövetkezendő hetek feladatait. Az alezredes beszédében kiemelte: „napjainkban a haza fegyveres védelme nemes, de ugyanakkor nehéz feladat is, ezért minden jelenlévő legyen büszke arra, hogy egyenruhát visel.”

Az Egységes Alapkiképzési Program (EAP) a katonai alapkiképzés nyolc hetet felölelő felkészítése. A program időtartama alatt a honvédek meghatározott napirendi keretek között, katonai tereptan, harcászati, valamint műszaki foglalkozásokon és lövészeten vesznek részt. Ezek az ismeretek a szolgálat alapvető ellátásához szükségesek. Az EAP ötödik hetében járőr-típusú vizsgán mérettetik meg a megszerzett tudásukat a jelöltek, majd a hatodik hét ünnepélyes eskütétellel zárul. Az utolsó két hétben a felesküdtek lövész alapozó felkészítésen vesznek részt.

A januárban újonnan bevonuló katonák márciusban kezdik meg tényleges szolgálatukat a Magyar Honvédség egyes alakulatainál.