Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Égszakadás és árvalányhaj a gyakorlótéren

Szöveg: Hoványi Gergely hdgy. |  2010. június 4. 12:56

Ha egyszer valaki megkérdezi majd a MH PRT-9 állományát, hogy mi maradt meg bennük képi emlékként leginkább a várpalotai felkészülés időszakából, akkor bizonyára többen is a még soha sem látott nagyságú árvalányhaj-mezőket, a heves felhőszakadások miatt megáradt ideiglenes vízfolyásokat, viharos szél által kicsavart fákat és elsodort sátrakat fogják említeni.

Az elmúlt tizennégy napot Várpalotán, a „0" ponti gyakorlótéren töltötte a PRT. A gyakorlás minden lehetőségét megragadta a felkészülő állomány és minden idejét a tanult ismeretek fejlesztésére fordította. Ebben az sem akadályozta, ha a mostoha időjárásnak köszönhetően a katonák esetenként naponta többször is bőrig áztak.

1595902829
 

Az 5/62. lövészzászlóalj sikeres NATO CREVAL ellenőrzése után a zászlóalj bázisán létrehozott PRT-9 kiképző zászlóalj PRT RARRAH (HUN) néven részt vett a Clever Ferret (Okos Menyét) 2010 többnemzetiségű gyakorlatban is. Ennek első másfél hete a nemzeti terveknek megfelelő kiképzésről szólt. Az előző hetek meglehetősen zord időjárási körülményei továbbra sem javultak huzamosabb időre. A viharos lökésekkel támadó bakonyi szelet napokon keresztül tartó erős esőzés kísérte felváltva az ideiglenesen felszakadozó felhőzetből többször is özönvízszerűen lecsapó felhőszakadásokkal. A szokatlanul heves esőzések következtében több ideiglenes vízfolyás is kialakult a karsztos terepen, amely egyáltalán nem könnyítette meg az Afganisztánba készülő katonák felkészülését.

A kötelékkiképzést jelentő III. fázis első két napja alatt közel 350 fő kapta meg a védőoltást Hepatitis A/B, Tifusz, Diftéria, Meningitis, Kolera és H1N1 ellen. Ezek az oltások megvédik a katonákat azoktól a veszélyes ellenségektől, amelyeket szemmel nem láthatók, de megkeseríthetik az életüket a PRT táborában. A vakcinákat az Õr- és Biztosító Század (FP) katonái kapták meg először, mert ezzel egyidőben megkezdődött az éleslövészeti feladatok végrehajtása is, ahol kulcsszerep jutott nekik.

1595902829
 

Értékelésre kerültek a pisztollyal, gépkarabéllyal, mesterlövészpuskával végrehajtott „békefenntartó" különleges lőgyakorlatok, amelyek során a katonák a nem halálos lövések leadását gyakorolták bukó célokra és anatómiai céllapokra. De nem csak a karabélyos katonák hajtottak végre eredményes lőgyakorlatokat. Mellettük a BTR- toronyfegyverek, az RPG-, valamint a 40mm-es gránátvető használatának készségszintű begyakorlása is megtörtént a kijelölt állomány részéről nappal és éjszaka egyaránt.

1595902829
 

Az éjszakai lövészetek és begyakorlások, mint például a konvojműveletek megtervezése és végrehajtása, biztosító- és mentő feladatok, helikopter leszállóhely biztosítása, helikopteres légi szállítás végrehajtása és a különböző típusú támadásokra történő reagálás kiemelt figyelmet kapnak a kiképzés során. Ezeket a feladatokat azonos hatékonysággal kell végrehajtani minden esetben. Különösen nagy odafigyelést igényeltek az éjszakai sötétségben végrehajtott csoportlőgyakorlatok.

Az időjárás bizonyos szempontból mégis kedvezőnek volt mondható a felkészülés szempontjából, mert, ahogy az öreg katonák mondják: „igazi lövészidőben" – a nehéz körülmények között – bizonyító katonák a zord afgán körülmények között is meg fogják állni a helyüket.

1595902829
 

Miután a törzs és a biztosító alegységek elsajátították az SOP-ban előírt feladataikat és feldolgozták az MLF (Multinational Land Forces) parancsnoka által kiadott intézkedéseket, a PRT-9 május 31-én megkezdte a feladatai komplex begyakorlását a Clever Ferret 2010 nemzetközi gyakorlat részeként. A gyakorlat során különböző veszélyhelyzetekre előírt jelszavas feladatok végrehatásán túl a hadműveleti területen is előforduló napi „keretfeladatokat" látta el a magyar PRT. Közben az MLF-törzs utasításainak, valamint a gyakorlatvezetőség által bejátszott incidenseknek (kézifegyveres támadás, tömegdemonstráció, VIP-kísérés, találkozók lebonyolítása helyi vezetőkkel, stb.) megfelelően előre nem várt eseményekre is szakszerűen kellett reagálnia a kontingensnek. A gyakorlat kiváló alkalmat biztosított arra a különböző beosztásba tervezett állománynak, hogy az eddig tanultakat még jobban elsajátítsa és az esetleges hibákat még hazai területen kiküszöbölje.

1595902830
 

A szélsőséges időjárás előnyeit igyekeztek meglátni gépjárművezetők is, mert így nehezített körülmények között gyakorolhattak. A vízátfolyásos, nehezen járható, meredek kaptatókkal és meredélyekkel tűzdelt terep Afganisztánban nem számít ritkának az esős időszakban. A nemzetközi gyakorlaton résztvevő szlovén szakasz segítségének köszönhetően az amerikai gyártmányú, páncélozott M-1114 HMMWV (High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) „Humvee" is a felkerült a vezetett gépjárművek listájára a MB270/280 és a RÁBA H-sorozat mellé, ezzel is bővítve a vezetési gyakorlatokra előírt típusok sorát.

1595902830