Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy egész évszázad egy repülőgépen

Szöveg: JETfly |  2007. november 27. 12:06

A texasi Nemzeti Gárda 111. Vadászrepülő-századának egyik F-16C Fighting Falconja színes külsővel tiszteleg a század 90 éves évfordulója előtt.

A színeknek és a mintázatoknak sajátos jelentésük van, ami kifejezi az egység kilenc évtizedes történelmét. Az oldalkormány festése az 1920-as években használt JN-4 Jennyjéhez hasonló. A szárnyak és a segédszárnyak mintái a II. világháború előtti időszakot idézik.

A kék repülőgéptörzs a koreai háborúra emlékeztet, amely során a század két légi győzelmet könyvelhetett el. A szürke alsó rész pedig a jelenlegi korszakra utal.
Az „N5 A" jelzést a század P-51 Mustangjai viselték a II. világháború alatt, amely során az egység összesen 44 légi győzelmet aratott.

A repülőgép törzsén látható csillag is a világháborúra, míg a szárnyon lévő csillag a háborút megelőző időszakra emlékeztet.
A farokrészen található „Ace in the Hole" felirat, valamint a csillag a század koreai háborúban bevetett F-84-eseinek jelzéseit kívánja megidézni. A nehezen észrevehető hasi függőleges stabilizátorra az „Est 1917." jelzés került.
A 111. Vadászszázad, amely a houstoni Ellington Field-i repülőbázison települ, a 147. Vadászrepülő-ezred állományába tartozik.

Címkékévforduló