Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. január 5. 18:12

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes meglátogatta Logant az MH Hadikikötőben január 5-én, szerdán. A belga juhászkutya tavaly év végén került az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába. Logan és vezetője, Németh Balázs főtörzsőrmester között harmonikus a kapcsolat.

PÁT_ur_meglatogatja_Logan_kutyat_a_Hadikikotoben (4)

A honvédelmi tárca parlamenti államtitkára - aki maga is kutyatulajdonos - a látogatás során összebarátkozott Logannel. Közben Németh Balázs főtörzsőrmestertől, az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Századának kiképző altisztjétől, a kutya vezetőjétől megismerte Logan történetét, majd megtekintette az alakulatnál állományban lévő ebek kenneljeit.

Logan a karácsonyt már az ezred „nagy, szerető családjában" töltötte. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a karácsonyi ajándéka, ami egy pisztrángvacsora volt. A kutya múltja azonban nem ennyire szép: rövid láncon, rossz fizikai állapotban találtak rá az állatvédők. Gazdát kerestek neki, s e felhívásra jelentkezett az alakulat. Németh Balázs főtörzsőrmester megvizsgálta Logan viselkedését, majd elvitte egy harmincnapos alkalmassági vizsgálatra, azaz ahogy az alakulatnál mondják, tesztidőszakra.

PÁT_ur_meglatogatja_Logan_kutyat_a_Hadikikotoben (3)

A főtörzsőrmester elmondta, hogy már a kezdetekben harmonikus kapcsolat alakult ki kettejük között. „Az első pillanatban még csak kinyújtott orral próbált ismerkedni velem, azonban ez két-három nap múlva teljesen elmúlt és bizonytalanságát teljesen levetkőzte: az ölembe ült, rám mászott, harapdált, kezdett kinyílni számára a világ. Nagyon gyorsan megismerte és magáévá tette ezt a környezetet, ahol jelenleg is él, a hadikikötőben” – árulta el a kutya vezetője.

Logan és Németh Balázs főtörzsőrmester márciusban kezdi a robbanóanyag-kereső kutyás alaptanfolyamot, ami alatt a belga juhászkutya - többek között - megismeri és megtanulja a robbanóanyagok szagát, valamint a jelzésmódokat is.

„Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan. Nagyon jó kognitív képességekkel, hatalmas ösztön adottságokkal kell rendelkeznie. Emellett emberközpontúnak és jól motiválhatónak is kell lennie, akár élelemmel, akár aport játékkal, ami jelen esetben a kedvenc játéka, a labda. A képzésben arra helyezzük a hangsúlyt, hogy akarjon és szeressen dolgozni” – tette hozzá a főtörzsőrmester.