Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy-két atombombára elegendő alapanyaga lehet Iránnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 27. 6:18

Irán egy-két atombomba gyártásához elegendő alacsonyan dúsított uránkészlettel rendelkezik, ám ha csak ekkora készlete van, akkor nincs sok értelme, hogy a birtokában lévő hasadóanyagot már most tovább dúsítsa – mondta el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egykori magas rangú tisztviselője.

Olli Heinonen a Le Monde című francia napilap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában azt mondta: Teherán 3 tonnányi uránkészlete ugyanakkor továbbra is “fenyegetést" jelent.

Heinonen szerint a csupán egy-két atombomba gyártásához elegendő hasadóanyag további dúsítása értelmetlen lépés lenne, így ez a kérdés nem is jelenthet komoly tárgyalási alapot Irán és az Egyesült Államok között.

Az NAÜ egykori igazgatóhelyettese hozzátette: Washington szerint Iránnak még egy évre van szüksége ahhoz, hogy magasan dúsított – atombomba gyártására alkalmas – uránt tudjon készíteni, ami “egyáltalán nem egy rossz becslés".

A Pentagon magas rangú tisztviselői úgy vélik, Teheránnak még további 2-5 év kell a nukleáris fegyverek összerakásához, teszteléséhez és hadrendbe állításához.

A világhatalmak ugyanakkor most abban bíznak, hogy az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok által bevezetett, Iránt sújtó szankciók rábírják majd az iszlám köztársaságot, hogy a tárgyalóasztalhoz üljön, és teljesen lemondjon az urándúsításról. Ez utóbbi azonban a legtöbb szakértő szerint csak hiú ábránd, Teherán ugyanis arról hallani sem akar, hogy felhagyjon az állítása szerint békés célokra használt tevékenységével, a párbeszédtől azonban nem zárkózik el.

Heinonen a NAÜ igazgatóhelyetteseként és a szervezet nukleáris védelmi osztályának vezetőjeként dolgozott, és a hónap elején vált meg tisztségétől személyes okokra hivatkozva. Ez az osztály foglalkozik annak ellenőrzésével, hogy az egyes országok nukleáris programjukat nem használják-e katonai célokra.